Semptomatik apikal periodontitisli vital dişlerde kanal içi ozon uygulamasının ve düşük seviyeli lazer uygulamasının post-operatif ağrıya etkisinin karşılaştırılması: plasebo kontrollü randomize çalışma
Comparison of intracanal ozone therapy and low level laser therapy on postoperative pain in vital teeth with symptomatic apical periodontitis: placebo-controlled randomize trial
  1. Tez No: 629214
  2. Yazar: HATİCE SAĞLAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİT ALADAĞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: biyostimülasyon, endodonti, lazer, ozon, postoperatif ağrı, pulpitis, biostimülation, endodontics, laser, ozone, postoperative pain, pulpitis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Semptomatik Apikal Periodontitisli Vital Dişlerde Kanal İçi Ozon Uygulamasının ve Düşük Seviyeli Lazer Uygulamasının Post-Operatif Ağrıya Etkisinin Karşılaştırılması: Plasebo Kontrollü Randomize Çalışma Amaç: Bu çalışmanın amacı semptomatik apikal periodontitisli vital dişlerde kanal içi ozon uygulaması ile düşük seviyeli lazer terapisinin postoperatif ağrıya etkisini karşılaştırmaktır. Materyal ve Metot: Çalışmaya dahil edilen 80 hasta bir internet programı yardımı ile randomize olarak 4 gruba ayrıldı. Tüm tedaviler Reciproc aletleri kullanılarak yapıldı. Hastalar dört gruba ayrıldı: DSLT plasebo grubu (DSLT uygulanmış gibi yapılan), DSLT grubu, Ozon plasebo grubu (Ozonlu su uygulanır gibi yapılan) ve Ozon grubu. Postoperatif ağrı üzerinde en etkili faktörü (grup, cinsiyet, yaş, diş numarası, çene, ağrı kesici alımı, preoperatif ağrı, preoperatif perküsyon ağrı yüzdesi, preoperatif palpasyon) belirlemek için lojistik regresyon analizi kullanıldı. Verilerin analizi için ki-kare, Kruskal Wallis ve Cochran's Q testi kullanıldı. (P= .05) Bulgular: Regresyon analizi; grup, cinsiyet, yaş, diş numarası, çene, ağrı kesici alımı, preoperatif ağrı, preoperatif perküsyon ağrısı, preoperatif palpasyon değişkenlerinden postoperatif ağrı üzerine en etkili değişkenlerin grup ve çene olduğunu göstermiştir. (P=0.01) Çalışmanın sonuçlarına göre alt çenede postoperatif ağrı olma ihtimali üst çeneye göre fazladır. Postoperatif 1, 2 ve 3. günlerde ağrı seviyesi bakımından gruplar arasında fark vardır ancak 4, 5, 6 ve 7. günlerde gruplar arasında ağrı seviyeleri bakımından anlamlı fark bulunamamıştır. Sonuç: Postoperatif birinci günde DSLT ve ozon gruplarında plasebo gruplarından anlamlı olarak daha az postoperatif ağrı kaydedilmiştir. Ancak 4, 5, 6 ve 7. günlerde postoperatif ağrı yönünden gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur. Bu çalışmanın sınırları dahilinde, düşük seviyeli lazer tedavisi ve ozon tedavisi postoperatif ağrıyı önlemede yararlı olabilecek yöntemlerdir ancak postoperatif ağrıyı önlemede birbirlerine üstünlükleri olmadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Comparison of Intracanal Ozone Therapy and Low Level Laser Therapy on Postoperative pain In Vital Teeth With Symptomatic Apical Periodontitis: Placebo-Controlled Randomize Trial Aim: The aim of the present study was to compare the effect of intracanal ozon therapy and low level laser therapy (LLLT) on postoperative pain after root canal treatment in vital teeth with symptomatic apical periodontitis. Material and method: Eighty patients who included into the study were randomly distributed into four groups using a web program. All treatments were perfomed by using Reciproc instruments. The patients were divided into four groups as follows: LLLT placebo (mock LLLT therapy), LLLT, Ozone placebo (mock ozone therapy ) and ozone. A logistic regression analysis was used to determine the most effecting variable ( group, gender, age, tooth number, jaw, taking painkiller, preoperative pain, preoperative percussion pain, preoperative palpation) on postoperative pain. Chi-square test, Kruskal Wallis and Cochran's Q tests were performed to analyze the data (P=.05). Results: A regression analysis demonstrated that the most effective variables on postoperative pain are ''group'' and ''jaw'' at 1 day among group, gender, age, tooth number, jaw, taking painkiller, preoperative pain, preoperative percussion pain, preoperative palpation (P=0.01). Possibility of pain in the lower jaw is higher than the upper jaw. There was a difference between the groups in terms of pain level at the postoperative days 1, 2 and 3, however, there was no significant difference between the groups in terms of pain levels on days 4, 5, 6 and 7. Conclusion: On the first postoperative day, significantly less postoperative pain was noted in the DSLT and ozone groups than in the placebo groups. However, there was no statistically significant difference between the groups in terms of postoperative pain on days 4, 5, 6 and 7. Within the limitations of the present study, low-level laser therapy and ozone therapy are useful methods to prevent postoperative pain, but it is seen that they do not have superiority in preventing postoperative pain.