Semptomatik apikal periodontitisli molar dişlere sahip hastalarda kanal içi ozon uygulamasının postoperatif ağrıya etkisi: Randomize, plasebo kontrollü klinik çalışma
The effect of intracanal ozone application on postoperative pain in patient's molar teeth with symptomatic apical periodontitis: Randomized, placebo controlled clinical study
- Tez No: 468941
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AZİZ ŞAHİN ERDOĞAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Endodonti, postoperatif ağrı, ozon gazı, ozonlu su, Endodontics, postoperative pain, ozone gas, ozonated water
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı kanal içi ozonlu su ve ozon gazı uygulamasının semptomatik apikal periodontitise sahip molar dişlerde postoperatif ağrı üzerine etkisinin incelenmesidir. Materyal ve Metot: Çalışmaya 50 adet hasta dahil edildi. Hastalar randomize olarak 2 gruba ayrıldı: 1) plasebo grubu (ozonlu su ve ozon gazı yapılır gibi yapılıp aslında uygulanmayan) 2) ozon grubu (kanal içi ozonlu su ve ozon gazı uygulaması). Hastaların postoperatif, birinci, üçüncü, beşinci ve yedinci günlerdeki ağrı durumları görsel analog skalasına (GAS) kaydedildi. Postoperatif ağrı üzerine en etkili faktörü (tedavi grubu, yaş, cinsiyet, diş numarası, preoperatif ağrı, preoperatif perküsyon ve preoperatif palpasyon) belirlemek için bilinear regresyon analizi yapıldı. Verilerin analizi için ki-kare, student-t, Mann-Whitney U testleri yapıldı (p=0.05). Bulgular: Regresyon analizi sonuçları birinci gündeki postoperatif ağrı üzerindeki en etkili faktörün grup değişkeni olduğunu gösterdi (p=0.015). Ozonlu su ve ozon gazı uygulanan grupta plasebo grubuna göre 1. ve 3. günde istatistiksel olarak anlamlı derecede daha az postoperatif ağrı olduğu görüldü (p˂0.05). Plasebo grubu ile kıyaslandığında ozonlu su ve ozon gazı uygulanan grupta 1 hafta sonraki perküsyon ağrısının istatistiksel olarak anlamlı derecede daha az olduğu görüldü (p˂0.05). Sonuç: Bu çalışmanın limitasyonları dahilinde, ozon uygulanan grupta plasebo grubu ile kıyaslandığında 1. ve 3. günlerde daha az postoperatif ağrı olduğu görüldü. Ayrıca bir hafta sonraki perküsyon ağrısının plasebo grubunda ozon uygulanan gruptan daha yüksek olduğu görüldü. Ozon uygulanan grupta sadece 1 hasta, plasebo grubunda ise 6 hasta ağrı kesici kullanmıştır. Bu sonuçlar, kanal içi ozon uygulamasının endodontide postoperatif ağrının azaltılmasında yararlı olabilecek bir yöntem olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the effect of ozonated water and ozone gas on postoperative pain in patient's molar teeth with symptomatic apical periodontitis. Material and Method: 50 patients were included to this study. The patients were randomly distributed into two groups: 1) placebo group ( mock ozone application) 2) ozone group (application of ozonated water and ozone gas intracanally). Postoperative pain of the patients at 1st, 3rd, 5th, and 7th days were recorded. A bilinear regression analysis was used to determine the most effecting variable (treatment group, age, gender, tooth number, preoperative pain, preoperative percussion, and preoperative palpation) on postoperative pain. Chi-square, Student-t, Mann Whitney U tests were performed to analyze the data (p=0.05). Results: A regression analysis demonstrated that treatment group variable had the most significant effect on the level of postoperative pain at day 1 (p=0.015). Ozone applicated group caused statistically significantly less pain level than placebo group at day 1 and 3 (p˂0.05). Ozone applicated group showed statistically significantly less postoperative percussion pain after one week than placebo group (p˂0.05). Conclusion: Within the limitations of the present study, ozone applicated group caused less postoperative pain levels than control group at day 1 and 3 after treatment. Additionally, postoperative percussion level was higher in plasebo group than ozone applicated group. Only one patient needed analgesics postoperatively in ozone group, but in placebo group six patients. These results show that intracanal ozone application can be beneficial method in reducing postoperative pain in endodontics.