Manavgat Taşağıl mahallesi müzik pratikleri
Manavgat Taşağıl neighborhood music practices
  1. Tez No: 629221
  2. Yazar: ÇİĞDEM YÖNTEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL FUNDA TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Manavgat, Taşağıl, halk kültürü, müzik pratikleri, Manavgat, Taşağıl, folk culture, music practices
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Manavgat Taşağıl Mahallesi Müzik Pratikleri adlı bu çalışmada mahallenin kültüründe yer alan müzik pratikleri ele alınmıştır. Araştırma söz konusu mahallenin kültürel unsurlarını irdelemek ve çeşitli kültür ürünlerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Mahallede müzik pratiklerine ilişkin herhangi bir çalışmanın yapılmamış olması bu çalışmaya zemin hazırlamıştır. Çalışmanın hazırlık evresinde literatür taraması ile halk kültürüne ilişkin kaynaklar taranmıştır. Yapılan taramanın ardından bu çalışma, alan araştırması kapsamında gerçekleştirilmiştir. Mahallenin kültürüne ve müzikal unsurlarına dair bilgilere sahip kaynak kişiler tespit edilip, gözlem ve görüşme teknikleri kullanılarak bulgular kayıt altına alınmıştır. Alan araştırması kapsamında yapılan bu çalışmada mahallenin tarihçesi, halk kültür unsurları ve müzik pratikleri yer almaktadır. Araştırma sonucunda 14 halk ezgisi derlenerek kayıt altına alınmıştır. Ayrıca kayıt altına alınan bulgular sözel ve müzikal açıdan değerlendirilmiştir. Bu analizlerin sonuçlarına dair bilgiler tablolarla özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study titled Manavgat Taşağıl Neighborhood Music Practices, the music practices in the culture of the neighborhood were dealt. The research was carried out to examine the relevant cultural elements of the neighborhood and to reveal various cultural products. Not having been done any work on this subject before is significant and this has paved the way for the study to be conducted. During the preparatory phase of the study, the literature related to folk culture was scanned by literature search. After the screening, this study was carried out within the scope of field research. Reference people with information about the culture and musical elements of the neighborhood were identified and the findings were recorded using observation and interview techniques. In this study conducted within the scope of field research, the history of the neighborhood, folk cultural elements and music practices are included. As a result of the research, 14 folk melodies were compiled and recorded. In addition, recorded findings were evaluated verbally and musically. Information on the results of these analyzes are summarized in tables.