2013-2019 yılları arasında takip edilen primer santral sinir sistemi hastaların retropektif değerlendirilmesi
Retropective study of patients with primary central nervous system lypmhoma followed between 2013-2019
  1. Tez No: 629228
  2. Yazar: DAVUT EREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Lenfoma, Santral Sinir Sistemi, Lymphoma, Central Nervous System
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Giriş ve Amaç: Primer Santral Sinir Sistemi Lenfoma'sı son dönemde özellikle yaşlı hastalarda sıklığı artan, oldukça agresif seyirli bir lenfoma türüdür. Literatürde hastalık seyrine etki eden faktörler ve tedavi seçeneklerinin sağ kalım üzerine etkilerine dair çelişkili sonuçlar mevcuttur. Bu araştırmada amaç; primer santral sinir sistemi lenfomalı hastaların demografik özelliklerinin, aldıkları tedavilerin, tedavi yanıtlarının, tümörün fenotipik özelliklerinin ve hastaların takibinde gelişen komplikasyonların belirlenmesi, literatürde aynı hastalık grubu ile ilgili mevcut çalışmalarla karşılaştırılması ve bu sayede hastalığın seyri üzerine etki eden faktörlerin değerlendirilmesidir. Yöntem: Hastaların verileri; Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi hastane kayıt sisteminden hasta dosyaları taranarak ve patoloji bölümünden elde edilmiştir. Hastalar yaş, cinsiyet, başvuru şikâyeti, derin tutulum, multifokal tutulum, performans durumu, IELSG skorlama sistemine göre dâhil olunan risk grubu, serum LDH yüksekliği, mutlak lenfosit sayısı, komorbid hastalık varlığı, cerrahi geçirip geçirmedikleri, tümörün Bcl-2, Bcl-6, Mum-1, Cd10, Ki67 ile boyanma özellikleri, aldıkları kemoterapi rejimi, radyoterapi alıp almadıkları, OKİT yapılıp yapılmadığı, gelişen tromboembolik olaylar, enfeksiyöz komplikasyonlar, postoperatif komplikasyonlar açısından değerlendirildi. Prognostik öneme sahip olduğu başka çalışmalarca belirlenen faktörler, takip süresi bir yılı aşan 16 hastada bir yıllık sağ kalım ve bir yıllık progresyonsuz sağ kalım üzerinden irdelenmiştir. Bulgular: Bir yıllık sağ kalım üzerine etkili faktörler değerlendirildiğinde, incelemeye alınan faktörlerden yaş, IELSG skoru ve OKİT yapılmış olması istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Cerrahi ve radyoterapi tedavisinin bir yıllık progresyonsuz sağ kalım üzerine etkili olduğu görülmüştür. Sonuçlar: Tanı anında 60 yaşın altında olmak, IELSG skorlama sistemine göre düşük risk grubunda yer almak ve OKİT tedavisi PSSSL hastalarında sağ kalım üzerine olumlu etkili görülmüştür. Gross cerrahi yapılmış olmasının bir yıllık progresyonsuz sağ kalım üzerine olumsuz etkisi gösterilmiştir. Radyoterapi uygulaması bir yıllık progresyonsuz sağ kalım üzerine olumlu etkili görülmüştür. İncelenen diğer parametrelerin hastalığın seyrine belirgin etkisi saptanmamıştır. PSSSL prognozu ve tedavisine yönelik daha geniş hasta serileri içeren çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Background: Primary Central Nervous System Lymphoma is a highly aggressive type of lymphoma that has increased in recent years, especially in elderly patients. There are contradictory results in the literature about the effects of disease course and the effects of treatment options on survival. The purpose of this research; Determining the demographic features, therapies, treatment responses, the phenotypic features of the tumor and complications developing in the follow-up of patients with primary central nervous system lymphoma, and comparing the current studies related to the same disease group in the literature and thus evaluating the factors affecting the course of the disease. Method: Patient's data was obtained from the hospital registry system of Erciyes University Faculty of Medicine by scanning patient files and from the pathology department. Patients age, gender, application complaint, deep involvement, multifocal involvement, performance status, included risk group according to the IELSG scoring system, serum LDH level, absolute lymphocyte count, presence of comorbid disease, surgery, tumor Bcl-2, Bcl-6, Mum-1, Cd10, Ki67 staining features, chemotherapy regimens, radiotherapy, OCT, developing thromboembolic events, infectious complications, postoperative complications evaluated. Factors determined by other studies that have prognostic significance were examined in one-year survival and one-year progression-free survival in 16 patients with a follow-up period of more than one year. Results: When factors affecting one-year survival were evaluated, it was found that age, IELSG score and OCT were meaningly among the factors examined. Surgery and radiotherapy treatment was found to be effective on one-year progression-free survival. Conclusion: Being under the age of 60 at the time of diagnosis, being in the low-risk group according to the IELSG scoring system, and OCIT treatment was found to have a positive effect on survival in PSSSL patients. The negative effect of having gross surgery on one-year progression-free survival has been demonstrated. Radiotherapy application has been shown to have a positive effect on one-year progression-free survival. There were no significant effects of other parameters examined on the course of the disease. Studies involving larger patient series for PSSSL prognosis and treatment are needed.