Hicri 900 (M. 1494) tarihli müellifi bilinmeyen bir tasavvufi risale (inceleme-metin-sözlük)
A sufism with an unknow author, dated hijri 900 (M. 1494)
- Tez No: 629240
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT HUNUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: inceleme, metin, sözlük, tasavvuf, risale, review, text, dictionary, mysticism, tractate
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu çalışma, müellifi bilinmeyen bir tasavvuf risalesinin edebiyat alanına kazandırılması amacıyla yapılmıştır. Çalışma;“İnceleme”,“Metin”ve“Sözlük”bölümlerinden oluşmaktadır. İnceleme bölümünde, metin dilbilgisel anlamda başlıklar altında incelenmiştir. Her başlık ayrıntılı olarak açıklanmış ve yine her başlık için ayrı ayrı örnekler verilmiştir. Metin bölümünde, Arap alfabesi ile verilen orijinal metin Latin alfabesine aktarılmıştır. Sözlük bölümünde ise metinde yer alan ve anlamı bilinmeyen kelimelerin anlamları verilmiştir. Yapılan çalışma,“sonuç”bölümü ile sona erdirilmiştir. Eserle ilgili genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to bring a sufi prophecy of unknown author to the field of literature. Work; It consists of“Review”,“Text”and“Dictionary”sections. In the examination section, the text is examined under titles in grammatical sense. Each title is explained in detail and examples are given separately for each title. In the text section, the original text given with the Arabic alphabet is transferred to the Latin alphabet. In the dictionary section, the meanings of the words in the text that are not known are given. The study was concluded with the“conclusion”section. A general evaluation about the work has been made.