Diyabet tedavisinde kullanılan empaglifozinin diyastolik fonksiyonlar üzerine etkisi
Effects of empaglifozin in treatment of diabestes to thediastolic fonctions
  1. Tez No: 629239
  2. Yazar: İBRAHİM OĞUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKAY NAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp Yetmezliği, Empaglifozin, Diyastolik Fonksiyonlar, Heart failure, Empaglifozin, Diastolic Fonctions
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Diyabet toplumda sık görülen önemli bir halk sağlığı problemidir. Diyabet; komplikasyonlar nedeniyle yaşam kalitesi düşürmekte, birçok morbiditeye ve erken mortaliteye neden olmaktadır. Türkiye'de %13 oranında aşikâr diyabet görülmektedir. Tüm dünyada sağlık harcamalarının %12 si diyabet tedavisine harcanmaktadır. Bu harcamlar hem diyabet hastalığının tedavisini hem de gelişen komplikasyonların önlenmesi ve tedavisini kapsamaktadır. Diyabetik hastalarda morbidite ve mortaliteyi azaltan tedaviler üzerinde araştırmalar giderek artmaktadır. Diyabet komplikasyonlarından biri de kardiyovasküler hastalıklardır. Kardiyovasküler komplikasyonlar diyabetik hastalarda morbidite ve mortalitenin en önemli nedenlerindendir. Diyabetin kardiyak komplikasyonlarından bir tanesi de diyastolik disfonksiyondur. Diyastolik disfonksiyon terimi; ejeksiyon fraksiyonu normal olsun ya da olmasın ve hasta semptomatik olsun ya da olmasın diyastolik gevşemenin, diyastolik gerilimin ve sol ventrikül dolumunun bozulduğu durumları ifade etmek için kullanılmaktadır. Diastolik disfonksiyon ekokardiyografik olarak değerlendirilebilmektedir. Diyabetik hastalarda diastolik disfonksiyonun daha fazla görüldüğü literatürde bildirilmiştir. Diyabet tedavisinde kullanılan emphaglifozin sodyum glukoz kotransport-2 protein inhibitörü grubunda olup renal glikoz geri emilimini bloke eden ajandır. Glikoz ile birlikte sodyum ve dolaylı olarak su atılımı sağlar. Empgalifozinin kardiyovasküler mortaliteyi ve kalp yetmezliği nedeniyle hastane yatışlarını azalttığı bildirilmiştir. Empaglifozinin kalp üzerine olan etki mekanizması net değildir. Bu çalışmamızda empaglifozinin korunmuş ejeksiyon fraksiyonlu hastalarda diastolik paramatreler üzerine etkisini araştırdık. Çalışmamızın sonucuna göre empaglifoizn kontrol grubu ile karşılaştırıldığında sol ventriküler doluş basıncını dolaylı olarak gösteren lateral E, septal E ve E/e' parametrelerinde empaglifozin lehine anlamlı fark saptadık.
Özet (Çeviri)
Diabetes is an important public health problem that is common in society. Diabetes causes worst in quality of life due to complications, many morbidity and early mortality. It seems obvious diabetes by 13% in Turkey. All over the world, 12% of health expenditures are spent on diabetes treatment. These costs include both the treatment of diabetes and the prevention and treatment of developing complications. Research on treatments that reduce morbidity and mortality in diabetic patients is increasing. One of the complications of diabetes is cardiovascular diseases. Cardiovascular complications are the most important causes of morbidity and mortality in diabetic patients. One of the cardiac complications of diabetes is diastolic dysfunction. The term diastolic dysfunction is used to refer to conditions in which diastolic relaxation, diastolic tension, and left ventricular filling are impaired, whether the patient is symptomatic or not. Diastolic dysfunction is evaluated by echocardiography. Diastolic dysfunction is more common in diabetic patients. Emphaglyphosine is used in the treatment of diabetes in the sodium glucose cotransport-2 protein inhibitor group and is an agent that blocks renal glucose reabsorption. It provides sodium and indirect water excretion with glucose. Empglyphosin has been reported to reduce cardiovascular mortality and hospitalizations due to heart failure. The mechanism of action of empaglifozin on the heart is not clear. In this study, we investigated the effect of empaglifozin on diastolic parameters in patients with preserved ejection fraction. According to the results of our study, we found a significant difference in favor of empaglyphosine in the lateral E, septal E and E/e' parameters which indirectly showed left ventricular filling pressure when compared with the control group.