İnfrazigomatik krest vidaları ile tedavi edilmiş sınıf ıı divizyon 1 malokluzyonlu hastalarda molar distalizasyon miktarının değerlendirilmesi
Evaluation of molar distalization in patients with class ii division 1 malocclusion treated with infra-zygomatic crest screws
  1. Tez No: 629283
  2. Yazar: YAVUZ ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL HAMAMCI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: İnfra Zygomatik Krest Vidası, Molar Distalizasyonu, Bukkal Segment Distalizasyonu, Infra Zygomatic Crest Screw, Molar Distalization, Buccal Segment Distalization
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu tez çalışması“İnfra Zygomatik Krest Vidası”ile bukkal segment distalizasyonu yapılmış hastalarda meydana gelen molar distalizasyon miktarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. İskeletsel olarak Sınıf I veya Sınıf II, dişsel olarak Sınıf II molar ve kanin ilişkisine sahip hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Ayrıca hasta seçiminde şu kriterler göz önünde bulundurulmuştur; maksiller arkta diş eksikliği olmaması, mandibular arkta minimal düzeyde çapraşıklık, fonksiyonel tedavinin kontrendike olması, artmış overjet, maksiller ikinci molarların tamamen sürmüş olması. Yukarıda bahsedilen kriterlere sahip 19 hastanın distalizasyon öncesi ve sonrası lateral sefalometrik radyografları bu çalışma için kullanılmıştır. Distalizasyon başlangıcında yaş ortalaması (15,82 ± 1,85) olan 19 hasta seviyeleme safhası tamamlanıp, 0.017x0.025 paslanmaz çelik arka geçildikten sonra bu ark üzerinde distalizasyon kuvveti uygulanmıştır. Mini vidalar zigoma bölgesine uygulandıktan bir ay sonra vida başı ve kanin braketinin kancası arasına 300 gr kuvvet uygulayacak şekilde zincir elastik uygulanmıştır. Zincir elastik dört haftada bir kez olmak üzere yenilenmiştir. İstenilen distalizasyon miktarı elde edilene kadar kuvvet dört haftalık periyodlar ile yenilenmiştir. Sınıf I molar ve kanin ilişki elde edilince distalizasyon sonlandırılmıştır. Distalizasyon bitiminde distalizasyon öncesi ve distalizasyon sonrası alınan 38 lateral sefalometrik film üzerinde toplam 25 parametre ölçülmüştür. Distalizasyon ortalama 7,03 ay sürmüştür. Molar dişlerde ortalama (3,156 ± 0,89) mm distalizasyon elde edilmiştir. Maksiller keser dişler ortalama (3,97 ± 1,84) mm retrakte olurken, overjette (3,747 ± 1,99) mm azalma meydana gelmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis study was conducted to evaluate the amount of molar distalization which occurred in patients with buccal segment distalization with the“Infra Zygomatic Crest Screw”. Participants of this study were chosen from among patients who have relation as Class I or Class II based on their skeletal and Class II molar and canine based on their teeth. In addition, the following criteria were taken into consideration in patient recruitment: (a) no absence of tooth in the maxillary arc, (b) minimal crossing in the mandibular arch, (c) contraindication of functional treatment (d) increased overjet, (e) maxillary second molars completely erupted. 19 patients meet with all these criteria were chosen for this study. The lateral cephalometric radiographs pre and post distalization belong to all patients were used in this study. At the beginning of distalization, leveling phases of 19 patients with an average age (15.82 ± 1.85) were completed and distalization force was applied on this arc after the 0.017x0.025 stainless steel back. One month after applying the mini screws to the zygoma region, the chain was applied to press 300g force between the screw head and the hook of the canine bracket. The elastic chain was renewed every four week. The force was renewed every four weeks until the desired amount of distalization was achieved. Distalization was ended when a class I molar and canine relationship was obtained. At the end of distalization, a total of 25 parameters were measured on 38 lateral cephalometric films taken pre and post distalization. Distalization lasted 7,03 month. An average of (3,156 ± 0,89) mm distalization was obtained in molar teeth. While the maxillary incisors retracted on average (3,97 ± 1,84) mm, there was (3,747 ± 1,99) mm reduction in the overjet.