Zigoma plağı ve infrazigomatik krest mini vida ankrajıyla posterior intrüzyon yapılarak tedavi edilen iskeletsel ön açık kapanış hastalarının karşılaştırılması
Comparison of skeletal anterior open bite patients treated with posterior intrusion using zygomatic plates and infrazigomatic crest mini-screw anchorage
- Tez No: 918012
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKAN SEZEN ERHAMZA
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Posterior intrüzyon, mini plak, IZC, açık kapanış, Posterior intrusion, zygomatic plate, IZC, open bite
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu tez çalışmasında, iskeletsel açık kapanışa sahip bireylerde ön açık kapanışın tedavisinde kullanılan iki farklı ankraj yönteminin (zigoma bölgesinde mini plaklar ve infrazigomatik krest bölgesinde mini vidalar) üst posterior dişlerin intrüzyonu üzerindeki sefalometrik etkileri değerlendirilmiştir. Retrospektif olarak tasarlanan çalışmada, zigoma bölgesine yerleştirilen mini plaklarla tedavi edilen hastalar (15 kişi) ve infrazigomatik krest bölgesine yerleştirilen mini vidalarla tedavi edilen hastalar (13 kişi) olmak üzere iki grup oluşturulmuştur. Mini plak grubundaki bireyler Kırıkkale Üniversitesi ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Ana Bilim Dalı'nda, mini vida grubundakiler ise Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Ana Bilim Dalı'nda tedavi görmüştür. Her iki grubun intrüzyon öncesi (T0) ve intrüzyon sonrası (T1) lateral sefalometrik radyografileri, Dolphin Imaging 11.95 Premium yazılımı ile analiz edilmiştir. İntrüzyonun etkilerini değerlendirmek için molar ve kesici dişlerin vertikal mesafe değişimleri, sagital ve vertikal iskeletsel ölçümler, overbite ve overjet farklılıkları ile alt ve üst kesici dişlerin aksındaki değişimler incelenmiş; bu parametreler iki grup arasında karşılaştırılmıştır. Grup içi değerlendirmede hem mini plak hem de mini vida grubunda overbite, SNB, S-Go/N-Me oranı ve OP/SN parametrelerinde anlamlı artış olduğu; ANB, Wits, FMA, GoGn-SN, posterior açılar toplamı, U6-PP mesafesi, overjet, alt ön yüz yüksekliği ve PP-MP değerlerinde ise anlamlı azalmalar saptanmıştır. Gruplar arası karşılaştırmada ise T1-T0 değişimlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Bu bulgular, posterior dişlerin intrüzyonunda IZC mini vidalarının mini plaklarla benzer derecede etkili olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis evaluates the cephalometric outcomes of posterior intrusion performed with two different anchorage methods (zygomatic plates and infrazygomatic crest mini-screws) for the treatment of anterior open bite in patients with skeletal open bite. Designed as a retrospective study, two groups were formed: patients treated with mini plates placed in the zygomatic region (15 patients) and patients treated with miniscrews placed in the infrazygomatic crest region (13 patients). The zygomatic plate group included patients treated at the Orthodontics Departments of Kırıkkale University and İzmir Kâtip Çelebi University, while the mini-screw group consisted of patients treated at Orthodontics Departments of Kırıkkale University. Lateral cephalometric radiographs obtained before (T0) and after (T1) intrusion were analyzed using Dolphin Imaging 11.95 Premium software. To evaluate the effects of intrusion, vertical displacement changes in molar and incisor teeth, skeletal sagittal and vertical angular and linear measurements, changes in overbite and overjet, and alterations in the inclination of the upper incisors were assessed. These parameters were compared between the two groups. The results indicated significant increases in overbite, SNB, S-Go/N-Me ratio, and OP/SN parameters in both the zygomatic plate and mini-screw groups in the withingroup analysis. Conversely, significant decreases were observed in ANB, Wits, FMA, GoGn-SN, sum of posterior angles, U6-PP distance, overjet, lower anterior face height, and PP-MP values. However, no statistically significant differences were found in T1- T0 changes between the two groups. These findings suggest that IZC mini-screws are as effective as zygomatic plates for posterior intrusion.