Kadrosuz usta öğreticilerin yaşam boyu öğrenme eğilimleri ile hayat çapında öğrenme alışkanlıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi (Nevşehir ili örneği)
The investigation of the relationship between life-long learning tendencies and life-wide learning habits of non-staff master trainers (Nevşehir province example)
  1. Tez No: 629300
  2. Yazar: MEHMET YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BUKET ASLANDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam boyu öğrenme, hayat çapında öğrenme, kadrosuz usta öğretici, Lifelong learning, Life wide learning, non-staff master teachers
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Yaşam boyu öğrenme, bireylerin beşikten mezara kadar süren öğrenme çabasını, hayat çapında öğrenme ise çeşitlendirilmiş faaliyetlerle bireylerin, zengin öğrenme ortamlarında kendini keşfetme çalışmalarını kapsar. Bu araştırmada kadrosuz usta öğreticilerin yaşam boyu öğrenme eğilimleri ile hayat çapında öğrenme alışkanlıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya 191 kadrosuz usta öğretici katılmıştır. Verilerin yaşam boyu öğrenme eğilimleri ile hayat çapında öğrenme alışkanlıkları ölçeği kullanılarak toplandığı araştırmada, ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde normallik dağılımlarını belirlemek amacıyla Kolmogorov- Smirnov Testi, istatistikler için Mann- Whitney U testi, Kruskal Wallis testi ve Spearman Rho kullanılmıştır. Analizler sonucunda, kadrosuz usta öğreticilerin yaşam boyu öğrenme eğilimleri yüksek derecede, hayat çapında öğrenme alışkanlıkları yüksek derecede ve yaşam boyu öğrenme eğilimleri ile hayat çapında öğrenme alışkanlıklarının ilişkisi anlamlı ve orta derece bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Lifelong learning involves individuals' learning effort from the cradle to the grave, while life-long learning covers diverse activities and individuals' self-discovery activities in rich learning environments. In this study, it was aimed to examine the relationship between the life-long learning tendencies of non-staff master teachers and lifelong learning habits. Oour research have 191 non-staff master teachers. In the research in which data was collected using lifelong learning trends and life-wide learning habits scale, the relational screening model was used. In the analysis of the data obtained, the Kolmogorov-Smirnov Test was used to determine the normality distributions, while the Mann-Whitney U test, Kruskal Wallis test and Spearman Rho were used for statistics. As a result of the analysis, it has been observed that lifelong learning trends and life-wide learning habits of non-staff master teachers are highly. On the other hand, the relationship between their lifelong learning tendencies and life-wide learning habits was found to be significant and moderate.