İş yerinde yalnızlığın işten ayrılma niyetine etkisi: Gemi adamları üzerine bir uygulama
Effect of loneliness at workplace on the intention to leave: A research on seafarers
  1. Tez No: 629410
  2. Yazar: MURAT DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURDAN GÜRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, İşletme, Marine, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yalnızlık, İş Yerinde Yalnızlık, İşten Ayrılma Niyeti, Gemi Adamı, Loneliness, Workplace Loneliness, Intention to Leave, Seafarer
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Sosyal hayatında hiçbir yalnızlık sorunu olmayan birey, kişiye ve çevreye bağlı sebeplerden iş yerinde yalnızlık hissi çekebilir. İş yerinde yalnızlık, çalışanların örgüte olan bağlarını zayıflatarak bireyde işten ayrılma niyeti oluşturabilir. Yapılan çalışmalarda denizcilik stres faktörleri nedeniyle oluşan iş-yaşam dengesi bozuklukları, denizcilerin aile ve sosyal hayattan kopuk olduğu üzerine durulmaktadır. Buna karşın, literatür taramasında gemi adamlarının iş yeri yalnızlığı üzerine değinilmemiştir. Ayrıca, gemi adamlarının çalışma ortamında yaşadığı yalnızlığın işten ayrılma niyeti üzerine etkisini irdeleyen bu tür bir araştırmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmayla, uluslararası deniz yolu taşımacılığında faaliyet gösteren Türk gemi adamlarının yaşadıkları iş yerinde yalnızlık ile iş yerinden ayrılma niyetleri ilişkisi belirlenmeye çalışılmaktadır. Ayrıca, gemi adamlarının iş yerinde yaşadıkları yalnızlık seviyeleri ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Buradan hareketle, çalışmanın amacı iş yerinde yalnızlığın gemi adamlarının işten ayrılma niyetleri üzerindeki etkisini tespit etmektir. Bu amaçlar doğrultusunda tasarlanan anket 418 Türk gemi adamı üzerinde uygulanmıştır. Elde edilen verilerle yapılan istatistiksel analizlerin sonucunda, gemi adamlarının iş yerinde yaşadıkları yalnızlık düzeyleri orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Çalışmada gemi adamlarının iş yerinde yalnızlık düzeyleri ile işten ayrılma niyetleri arasındaki ilişkinin anlamlı ve pozitif yönlü zayıf derecede olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Gemi adamlarının yaşadığı iş yerinde yalnızlık, işten ayrılma niyetlerini %41,2 oranında açıklamaktadır. Yalnızlık boyutlarından gemi adamlarının yaşadığı duygusal yoksunluğun işten ayrılma niyeti üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu ancak, sosyal arkadaşlık boyutunda yalnızlığın gemi adamlarının işten ayrılma niyeti üzerine etki etmediği ortaya çıkmıştır. Son olarak, iş yerinde yalnızlığın gemi adamlarının işten ayrılma niyetleri üzerinde pozitif yönlü ve anlamlı bir etkisi olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The individual who has no loneliness problem in her social life may feel lonely at work due to personal and environmental reasons. Loneliness in the workplace may create an intention to quit the individual by weakening employees' ties to the organization. Studies have focused on work-life balance disorders caused by maritime stress factors, and that seafarers are disconnected from family and social life. However, in the literature review the workplace loneliness of seafarers was not mentioned. In addition, no such research has been found to examine the effect of workplace loneliness experienced by seamen on the intention to quit. With this study, the relationship between the workplace loneliness and intention to leave of Turkish seafarers operating in international maritime transportation is tried to be determined. In addition, the level of loneliness experienced by seamen at work has been tried to be revealed. From this point of view, the aim of the study is to determine the effect of workplace loneliness on the intention of quitting the seamen. The survey, designed for these purposes, was implemented on 418 Turkish seafarer. As a result of the findings, it was observed that the workplace loneliness levels experienced by the seafarers were moderate. In the study, it was concluded that the relationship between the loneliness levels of the seafarers at work and their intention to quit were significant and positively weak. Loneliness in the workplace experienced by seamen explains their intention to quit by 41.2%. It was revealed that the emotional deprivation from the dimensions of loneliness experienced by the seamen had a significant effect on the intention to quit, but the social friendship in loneliness dimension did not affect the intention of the seafarers to quit. Finally, it has been found that the workplace loneliness have a positive and meaningful effect on seafarers' intention to quit.