Yapısal eşitlik modellemesi ile ekonomik yapının çevre kirliliği üzerine etkisinin araştırılması
Research of the impact of economic structure on environmental pollution with structural equation modeling
  1. Tez No: 629482
  2. Yazar: CEREN BÖRÜBAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU ÖZGÜR GÜLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre kirliliği, emisyon, sera gazları, yapısal eşitlik modellemesi, Environment pollution, emission, greenhouse gasses, structural equation modeling
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Sosyal bilimlerde, birçok değişken doğrudan gözlemlenememektedir. Duygu, tutum, başarı gibi soyut ve doğrudan gözlemlenemeyen ve gözlenen değişkenler aracılığıyla ölçülen değişkenlere gizil değişken adı verilmektedir. Çalışmanın yöntemi olan Yapısal Eşitlik Modellemesi gizil ve gözlenen değişkenleri aynı modelde tahmin edebilen tümdengelimsel bir çok değişkenli istatistiksel yöntemdir. Bu doğrultuda çalışmada Yapısal Eşitlik Modellemesinin özellikleri ve türleri ayrıntılı biçimde ele alınmıştır. Çevre-ekonomi ilişkisi yöntemin uygulanacağı sosyal konu olarak seçilmiştir. Araştırmanın amacı, ekonomik yapının (endüstri ve tarım sektörleri) ve milli gelirin çevresel kalite göstergeleri üzerindeki etkisinin yapısal eşitlik modellemesi ile tahmin edilmesidir. Çevresel kalite göstergeleri olarak temiz suya erişim ve karbondioksit emisyonu seçilmiştir. İnsani gelişmişlik sıralamasında yer alan 188 ülkenin 2014 yılına ait değişkenleri çalışmanın veri setini oluşturmuştur. Endüstrileşme ve milli gelirin çevresel kalite üzerinde anlamlı etkisi tespit edilememiştir. Tarım sektörünün çevre kirliliği yaratıcı etkisi doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In social sciences, many variables can not be observed directly. Variables which can not be observed directly like emotion, attitude, success and measured via observed variables are called latent variables. Structural Equation Modeling which is the method of the study is a deductive multivariate statistical method that can estimate observed and latent variables in the same model. In this direction, traits and types of Structural Equation Modeling were handled detailed in this study. Environment-economy relationship is chosen as a social subject on which the method is applied. The purpose of the study is to estimate the effect of economic structure (industry and agriculture sectors) and national income on environmental quality indicators with structural equation modeling. As environmental quality indicators access to clean water and carbondioxide emission are chosen. The variables of 188 countries which are in human development ranking made up the data set of the study. The effect of industrialization and national income on environmental quality could not be detected. The environment polluting effect of agricultural sector is verified.