Açık hava oyunlarının ilkokul öğrencilerinin akademik başarısına etkisi
The effect of outdoor games on the academic success of primary school students
  1. Tez No: 629527
  2. Yazar: ZEHRA KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YEŞİLYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Açık Hava Oyunları, Akademik Başarı, Oyun, İlkokul, Outdoor games, academic achievement, play, primary school
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın amacı, ilkokul 4. sınıfa giden öğrencilerin oyun tercihlerini, oynadıkları oyun türleri ve akademik başarıları ile arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Çalışmanın örneklemini İstanbul Bağcılar semtindeki bir devlet okulunda 2019-2020 eğitim öğretim yılında 4. sınıfta eğitim gören 98 öğrenci oluşturmaktadır. Katılımcılar seçkisiz olmayan örneklem yöntemi ile seçilmiştir. Araştırmada kişisel bilgi formu ve Türkçe ve Matematik Başarı testi uygulanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, öğrencilerin çoğunluğu her gün oyuna zaman ayırabildiğini ve çocukların yarısından fazlasının günlük 1 saatten fazla oyun oynadığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin daha çok dijital oyunlar oynadığı, fakat en çok eğlendikleri oyunların sokak oyunları olduğu bulunmuştur. Ayrıca, çocukların en çok evde oyun oynadığı ve arkadaşları ile birlikte oynadıkları saptanmıştır. Öğrencilerin yarıya yakınının günlük 1 saatten fazla vakit geçirdiği dijital araçları en çok eğlence amaçlı kullandıkları bulunmuştur. İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin oyun denildiğinde en çok akıllarına gelen sokak oyunları isimleri olmuştur. Öğrencilerin Türkçe ve Matematik başarı seviyelerine bakıldığında, öğrencilerin çoğunun orta seviye başarıya sahip olduğu bulunmuştur. Bunun yanında, öğrencilerin akademik başarılarında cinsiyet farklılığına rastlanmamıştır. Sokak oyunları oynayan çocukların dijital oyun oynayan çocuklara göre Türkçe ve Matematik'te daha başarılı olduğu bulunmuştur. Açık hava oyunlarının sağladığı oyun olanaklarının çocukların gelişimi ve akademik başarıları üzerindeki önemli bir etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle çocuklar için açık hava oyunlarının desteklenmesi, açık hava oyunlarını destekleyici güvenli alanların düzenlenmesinin önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the relationship between the game preferences of the primary school students and their academic achievement. The sample of the study consisted of 98 4th grade students in a public school in Bağcılar district of İstanbul in 2019-2020 academic year. Participants were selected by nonrandom sampling method. Personal information form and Turkish and Mathematics Achievement test were applied in the research. According to the findings of the study, it was found that the majority of students could spend time on play every day and more than half of the children played for more than 1 hour per day. It was found that students mostly play digital games, but the most fun games are street games. In addition, it was found that children mostly played at home and played with their friends. Nearly half of the students spend more than one hour with digital tools and they use digital tools mostly for entertainment. It was found that the names of street games were the most frequently thought of primary school fourth grade students about game. When Turkish and Maths achievement levels of the students were examined, it was found that most of the students had intermediate level of achievement. Besides, no gender differences were found in the academic achievement of the students. Children playing street games were found to be more successful in Turkish and Mathematics than children playing digital games. Play facilities provided by outdoor games have a significant impact on children's development and academic achievement. For this reason, it is considered important to support outdoor games for children and to organize safe areas that support outdoor games.