The effect of transformational leadership on work engagement and the mediating role of psychological safety
Dönüşümcü liderliğin işe angaje olma üzerindeki etkisi ve psikolojik güvenlik algısının aracı rolü
  1. Tez No: 629526
  2. Yazar: CİHAN KARAMIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KUNDAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü liderlik, psikolojik güvenlik, işe angaje olma, Transformational leadership, psychological safety, work engagement
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Örgütlerin dış çevresi, daha iyi performans ve artan rekabet koşulları arayan sistematik değişikliklerin yaşandığı bir ortam haline gelmiştir. Bu dış ortam, kuruluşların başarı için yeni beceriler edinmelerini, iç ve dış ortamla iletişim ağlarını geliştirmelerini, çalışanları bireysel ve grup olarak motive etmelerini ve kurumsal bilgi edinme ve yönetme yöntemlerini geliştirmelerini gerektirir. Hızla değişen bu ortamda, örgütler güçlü bir organizasyon yapısının yanı sıra nitelikli bir işgören gücüne sahip olmalıdır. Yetenekli çalışanlara sahip olan ve onları etkin bir şekilde yönetebilen kuruluşlar rekabetçi bir ortamda hayatta kalabilirler. Çalışanlarına doğru liderlik yaklaşımlarını gösteren ve psikolojik güvenlik algılarını yüksek tutan işletmelerin yüksek derecede kararlı çalışanları olması beklenmektedir. Bu açıdan hazırlanan çalışmada, dönüşümcü liderlik ile iş katılımı arasındaki ilişki araştırılmış ve bu ilişkide psikolojik güvenliğin aracı rolü değerlendirilmiştir. Araştırmaya bir elektrik ve otomasyon şirketinde çalışan 155 işgören dahil edilmiştir. Katılımcılara Sosyodemografik Bilgi Formu, Dönüşümcü Liderlik Ölçeği, Psikolojik Güvenlik Ölçeği ve İşe Angaje Olma Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre dönüşümcü liderlik ve psikolojik güvenlik algısı işe angaje olmayı artırmaktadır. Dönüşümcü liderliğin psikolojik güvenlik algısı üzerinde pozitif etkisi bulunmaktadır. Baron ve Kenny (1986) modeline göre yapılan aracı rol analizlerine göre ise psikolojik güvenlik algısı dönüşümcü liderlik ve işe angaje olma arasındaki ilişkide kısmi aracı role sahiptir.
Özet (Çeviri)
The external environment of organizations has become a state where systematic changes are experienced, seeking better performance and increasing conditions of competitiveness. This external environment requires organizations to acquire new skills for success, develop their communication networks with the internal and external environment, motivate employees both individually and as a group, and develop methods of obtaining and managing organizational information. In this rapidly changing environment, organizations should have a qualified organizational force as well as a strong organizational structure. Organizations that have skilled employees and can manage them effectively can survive in a competitive environment. Businesses that show the right leadership approaches to their employees and keep their psychological safety perceptions high are expected to have highly committed employees. In this study prepared from this point of view, the relationship between transformational leadership and work engagement was investigated and the mediating role of psychological safety was evaluated in this relationship. 155 employees working in a multinational company were included in the research. Sociodemographic Information Form, Transformational Leadership Scale, Psychological Safety Scale and Work Engagement Scale were applied to the participants. According to the findings obtained from the research, transformational leadership and psychological safety perception increase work engagement. Transformational leadership has a positive effect on the perception of psychological safety. According to Baron and Kenny (1986) model, the psychological security perception has a partial mediating role in the relationship between transformational leadership and work engagement.