Bilgi teknolojisi çalışanlarında yetkinliğe dayalı işe alım süreci üzerine nitel araştırma
Qualitative reserch on proficiency-based recruitment process in information technology employees
  1. Tez No: 629537
  2. Yazar: LALE SEDA SEKİZİNCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE NECLA KELEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yetkinlikler, Bilgi Teknoloji Sektörü, Beceri, İşe Alım, Proficiency, Information Technology Sector, Ability, Recruitment
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırma konusunun çıkış noktası olan“yetenek”kavramı günümüzde önemi artmış ve araştırmaların devam ettiği bir kavram olarak özellikle insan kaynağını seçim sürecinde önemli yer tutmaktadır. Hızla büyüyen ve gelişmeye her geçen gün devam eden, Bilgi Teknoloji sektöründe“insan kaynağı nasıl seçiliyor?”ve“hangi yeteneklere sahip kişiler çalışıyor?”sorularına cevap bulmayı amacıyla araştırma yapılmıştır. BT sektörü, farklı bir dinamik ve yapıya sahip firmalardır. Her zaman bulundukları yerden çok dünyadaki gelişmeleri, faaliyetleri kendi içinde takip eden sektör konumundadır. Bu firmaların çalışanlarının ve adaylarının iş yaşamında ki becerileri önem kazanmaktadır. Bu bilgiler ışığında çalışmanın temel amacı, BT sektöründe aranan bilgi, beceri ve yetkinliklerin işe alım süreçlerinde belirlenmesidir. Çalışmanın ilk bölümünde, yetkinlik kavramları, yetkinlik türleri literatür incelemesi yapılmış, ikinci bölümde yetkinliklerin işe alım sürecindeki kullanımı ve etkisi araştırılmış, üçüncü bölümde bilgi teknoloji sektörü dünyada ve Türkiye de büyüklüğü ve kendi içindeki dalları incelenmiştir. Bu amaçla, son bölümde nitel araştırma yöntemi ile veriler toplanmıştır. İstanbul ve Ankara illerinde Bilgi Teknoloji sektöründe faaliyet gösteren 5 farklı firmada, bu sektörde en az 15 yıllık deneyimi bulunan ve işe alım faaliyetlerini yürüten 5 yöneticiyle birebir yarı yapılandırılmış mülakatlar yapılmıştır. Görüşmeler sonrasında, katılımcıların cevapları betimsel analiz yöntemi kullanılarak yorumlanmıştır. Analizler sonucunda, bilgi teknoloji sektöründe çalışan ya da seçilen adayların özellikle beşeri, sosyal kişisel yetkinliklerin beklenildiği, bun becerilerin arasında en önemlisinin“etkin iletişim”olduğu belirlenmiştir. Teknik yetkinliklerin daha çok sertifika ve deneyim üzerinden değerlendirilirken, teknik bilgi ve beceriye ek olarak uzman kadro için yönetsel yetkinliklerin var olması ve geliştirilmesi BT sektörü için önem arz etmektedir. Teknik ve yönetsel yetkinlikleri bir arada değerlendiren katılımcılar,“Müşteri odaklı olma”ve“problem çözebilme”becerilerinin uzmanlar için olmazsa olmaz olarak kabul edilmiştir. Çalışmanın sonucuna göre, yeni mezun adayların ya da bu sektörde uzman olmak isteyen çalışanların yetkinliklerini gözden geçirmeleri, bilgi ve becerilerini tanıması ve bu bilgiler ışığında geliştirmesi önerilmektedir
Özet (Çeviri)
The starting point of this research subject is to investigate the concept of“talent”and its importance in human resource selection process. This research was conducted to find answers to the questions of how candidates are selected and which skills are considered in the rapidly growing and developing information technologies sector. The IT sector consists of companies with a different dynamic and structure. They are always focused on the developments in and around the global world rather than following the events and developments within the borders of their country. This situation puts forward the skills and visions of the employees in the business life or the candidates aiming to work in these companies. In accordance with this idea, the main purpose of the study is to understand how effectively the knowledge, skills and competencies sought in the IT sector can be determined and scaled correctly in the recruitment process. In the first part of the study, the concepts of competence and types of competence are examined in the literature. In the second part, the use and effect of the competences in the recruitment process was investigated. In the third section, the size of the information technology sector in the world and Turkey and its branches in the activities were examined. For this purpose, qualitative research method was used in the last section. Semi-structured interviews were conducted with 5 executives who have at least 15 years of experience and recruitment activities in 5 different companies operating in the IT sector in Istanbul and Ankara. After the interviews, the answers of the participants were interpreted by using descriptive analysis method. As a result of the analysis, it was determined that the candidates working in the information technology sector or will work in this sector, especially humanities, social and personal competencies are expected and the most important of these skills is“effective communication. While technical competencies are mostly evaluated through certificates and experience, the existence and development of managerial competencies for expert staff in addition to technical knowledge and skills is important for the IT sector. Evaluating the technical skills and managerial competences together, the participants considered the skills of ”customer-oriented“ and ”problem solving" as an indispensable requirement for the experts. According to the results of the study, it is suggested that new graduates or employees who want to be experts in this sector should review their competencies, be aware of their knowledge and skills and develop them in the light of this information.