Türkiye'deki Gençlik ve Spor kulüplerinde görev yapan spor yöneticilerinin bölgelere göre eğitim durumları ve yeterlilikleri
Education status and executive qualifications of sports managers working in youth and sports clubs in Turkey by geographi̇cal regions
  1. Tez No: 629563
  2. Yazar: YUSUF BİLGİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Spor Yöneticisi, Yönetici Yeterliği, Sports, Sports Managers, Qualifications Of Managers
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı, Türkiye'de faaliyet gösteren gençlik ve spor kulüplerinde görev yapan spor yöneticilerinin, coğrafi bölgelere göre yönetim yeterlikleri ve eğitim düzeyleri açısından karşılaştırılarak incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Birinci aşamada; araştırmanın temellendirilmesi ve belirlenen amaca ulaşılabilmesi için çalışma ile ilgili literatür taraması yapılmıştır. İkinci aşamada; veri toplama aracı olarak anket tekniği uygulanmıştır. Üçüncü aşamada; anket verileri SPSS programında analiz edilmiştir. Dördüncü aşamada ise analizlerin sonuçları tartışılmıştır. Çalışmada 2018-2019 döneminde görev yapan spor yöneticilerine,“Kişisel Bilgi ve Görüş Formu”ile“Spor Kulübü Yöneticilerinin, Eğitim Durumları ve Yeterlilikleri Biçimleri Ölçeği”uygulanmıştır. Bulgular: Türkiye'deki spor yöneticilerinin bölgelere göre demografik özellikleri, kişisel bilgileri, eğitim durumları ve yönetsel yeterlikleri ile ilgili frekans ve yüzdeleri ve bazı değişkenlerin aritmetik ortalamaları belirlenmiştir. Spor yöneticilerinin, coğrafi bölgelere göre; cinsiyet, yaş, medeni durum, kulüpteki görevi, yöneticilikteki görev süresi, spor yönetimi ile ilgili seminer-kurs vb. etkinliğe katılma ve eğitim durumları vb. gibi değişkenlerine göre anket değişkenlerinin dağılımı t testi ve one-way anova testi ile değerlendirilmiştir. Sonuçlar: Türkiye'deki spor yöneticilerinin demografik özellikleri, eğitim durumları ve yönetsel yeterlikleri, coğrafi bölgelere göre değişiklikler göstermektedir. Araştırma sonuçları doğrultusunda öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this thesis is to in youth and sports clubs operating in Turkey serving sports managers to examine in terms of management qualifications and educational levels compared by in Turkey geographic regions. Materials and Methods: In the first stage; In order to ground the research and reach the determined goal, a literature review was conducted. In the second stage; Questionnaire technique was used as a data collection tool. In the third stage; survey data were analyzed in SPSS program. In the fourth stage, the results of the analyzes are discussed. In the study,“Personal Information and Opinion Form”and“Educational Status and Competency Forms Scale of Sports Club Managers”were applied to the sports managers working in 2018-2019 period. Findings: According to the demographic characteristics of sports administrators in Turkey, personal information, training frequency and percentages related to the status and managerial competencies and the arithmetic mean of the number of variables is determined. According to the geographical regions of sports managers; gender, age, marital status, his duty in the club, his term of office in management, seminar-course about sports management, etc. the distribution of the questionnaire variables according to variables such as participation in the activity and educational status were evaluated with the t test and the one-way anova test. Conclusions: The demographics of sports managers in Turkey, education and managerial competencies, demonstrate vary by geographic region. In line with the results of the research, suggestions are presented.