Buğdayda herbisit fitotoksisitesine karşı bitki aktivatörlerinin etkisinin saptanması
Determination of the effect of plant activators on herbicidephytotoxicity in wheat
  1. Tez No: 629586
  2. Yazar: SEVİNÇ KAMIŞLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN DEMİRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Buğday, fitotoksisite, bitki aktivatörü
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Yabancı otların kontrolünde kullanılan herbisitler, kolay uygulanabilir olması, ekonomik olması, kısa zamanda en hızlı sonucu vermesi gibi sebeplerden dolayı en sık tercih edilen kimyasal mücadele yöntemidir. Ancak herbisitlerin uygulanması esnasında veya sonrasında kültür bitkilerinde bazı simptomlar meydana gelebilmektedir. Bunlar; ürünlerde kalıntı, bitki gelişiminde zayıflama, fitotoksite ve verim kaybı şeklinde oluşabilir. Bu çalışmada buğdayda herbisit fitotoksisitesine karşı bitki aktivatörleri kullanılarak buğdaydaki etkilerinin karşılaştırılmalı olarak verilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada iki herbisit 2,4 - dichlorophenoxy acetic acid dimethyl amin (Best Amin) ve mesosulfuron-methyl + thiencarbazone-methyl + iodosulfuron-methyl-sodium + mefenpyr-diethyl (safener) (Atlantis Star)'in normal doz ve yüksek dozları kullanılarak, 3 farklı bitki aktivatörü olan Lactobacillus acidophilus (Crop Set ve Soil Set), Flora X (Cu, Mn, Zn ve organik kompenentlerin karışımı) ile ayrı ayrı karıştırılıp buğdaya uygulanmış, sera ve tarla koşullarında etkisi araştırılmıştır. Sera denemeleri sonucunda Best Amin ve Atlantis herbisitlerinin normal dozlarının uygulandığı saksılarda ve aktivatörlerle karıştırılıp uygulandığı saksılarda buğday bitkisi normal gelişim göstermiş, herhangi bir fitotoksisiteye rastlanmamıştır. İki herbisitin yüksek dozları, buğday bitkisinde fitotoksisite meydana getirmiştir. Bu herbisitler ile aktivatörlerin karıştırılıp uygulandığı saksılarda fitotoksisite düzeylerinde farklı oranlarda düşüşler saptanmıştır. Tarla koşullarında yapılan çalışmada, herbisitlerin sadece yüksek dozları ile beraber kullanılan aktivatör karışımları uygulanmıştır. Buğday bitkisinin genel görüntüsünde herhangi bir fitotoksisiteye rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The herbicides used in the control of weeds are one of the most preferred chemical control methods because they are easy to use, economical and give quick results in the short term. However, some symptoms may occur in the crop plants during or after the application of the herbicides. These; residue in crops, slimming in plant growht, phytotoxicity and loss of yield can occur in the form. The aim of this study is to compare the effects of herbicides against herbicide phytotoxicity in wheat by using plant activators. In this study, normal and high doses of 2,4-dichlorophenoxy acetic acid dimethyl amin (Best Amin) and mesosulfuron- methyl + thiencarbazone-methyl + iodosulfuron-methyl-sodium + mefenpyr-diethyl (safener) (Atlantis Star) two herbicides, 3 different plant activator Lactobacillus acidophilus (Crop Set and Soil Set), Flora X (Cu, Mn, Zn and mix of organic components) were mixed separately and applied to wheat and their effects in greenhouse and field conditions were investigated. As a result of greenhouse trials, wheat plants showed normal growht and no phytotoxicity was observed in pots where normal doses of Best Amin and Atlantis herbicides were applied and in pots where activators were mixed and applied. High doses of herbicides occured phytotoxicity in wheat plants. Reductions in phytotoxicity levels were observed in the pots where these herbicides and activators were mixed and applied. Field conditions study, only high doses of herbicides were used together with the activator mixtures. As a result, no phytotoxicity was observed in the general view of wheat plant. Key Word: Wheat, phytotoxicity, plant activator