Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçu (TCK M. 220)
Establishment of an organization for the purpose of committing a crime (Article 220 of Turkish Criminal Law)
- Tez No: 629704
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ M. SİNAN ALTUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Örgüt kurma ve yönetme, örgüte üye olma, silahlı örgüt, örgüte yardım, örgüt propagandası yapma, etkin pişmanlık, Establishing and managing an organization, becoming a member of an organization, armed organization, providing assistance helping an organization, making organizational propaganda, effective regret
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
En az üç kişinin, yasalarla yasaklanmış olan fiilleri gerçekleştirmek amacıyla, hiyerarşik düzende bir araya gelmeleri, kamu güvenliği ve kamu barışını tehlikeye sokması sebebiyle, yaptırıma bağlanmış ve bağımsız bir suç tipi olarak kabul edilen TCK m.220'de“suç işlemek amacıyla örgüt kurma”suçu olarak tanımlanmıştır. Tez çalışmamızda bu suçun unsurları incelenecek, öğretide tartışmalı olan noktalar üzerinde durularak, Yargıtay kararları ışığında açıklamalarda bulunulacaktır. TCK m.220'de suç işlemek amacıyla örgüt kurma, yönetme, kurulmuş örgüte üye olma fiilleri ile örgüt faaliyeti çerçevesinde suç işlenmesi, örgüt yöneticilerinin, örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlardan dolayı sorumlulukları, silahlı örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi ile örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişinin sorumlulukları ve son olarak örgütün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapma fiili yaptırıma bağlanmıştır. Ayrıca, kanunda, örgütün silahlı olması ve propaganda fiilinin basın ve yayın yoluyla işlenmesi, daha ağır cezayı gerektiren nitelikli hal olarak öngörülmüştür. Bununla birlikte, tezimizde, suçun özellikleri ve unsurları incelendikten sonra, suçun özel görünüş biçimlerine ve TCK 221. maddesinde suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçuna ilişkin etkin pişmanlık hükümlerine yer verilecektir.
Özet (Çeviri)
Assembly of at least 3 individuals in a hierarchical order to enforce acts prohibited by law was made subject to sanctions, because they compromise public security and public peace and are agreed to be an independent crime type, it was defined in Article 220 of the Turkish Criminal Law as a crime of“establishing an organization for committing crimes”. In our thesis, the elements of this crime will be analyzed and the controversial points in the doctrine will be focused on and explanations will be made in the light of the decisions of the Supreme Court. Article 220 of Turkish Criminal Law sanctions the acts of establishing and managing an organization with the objective of committing crimes, becoming members of such established organization, committing crimes within the framework of organizational activities, crimes committed in name of the organization by an individual who is not a member of the organization, the responsibilities of the managers of the organization arising from the crimes committed within the framework of the organization's activities, responsibilities of any individual providing assistance to the organization knowingly and intentionally although not included in the hierarchical structure within the armed organization, and finally the act of propagating the organization with the intention of legitimatizing or praising the methods of operation of the organization involving force, violence or threat or encouraging the use of such methods. In addition, the law stipulates the fact that the organization is armed and conducting the propaganda through press and media was considered to be a qualified act requiring more severe punishment. However, our thesis will include, after examining the characteristics and elements of the crime, the specific appearance forms of crime and effective regrets regarding the establishment crime in order to commit a crime in Article 221 of the Turkish Criminal Law.