Simetrik süperkapasitör cihaz performansları ve analizleri
Symmetrical supercapacitor device performances and analysis
- Tez No: 629793
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Kimya, Energy, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Süperkapasitör, Nanokompozit, Gerçek devre, ZSimpWin devre programı 2020, 140 sayfa, Supercapacitor, Nanocomposite, Real circuit, ZSimpWin circuit programme 2020, 140 pages
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Sentezlenen rGO/RuO2/PVK, rGO/MnO2/PTTh ve rGO/TiO2/PEDOT nanokompozit malzemelerin DV, GCD, EES gibi çeşitli yöntemlerde çalışmalar yapılarak elde edilen nanokompozit malzemelerin spesifik güçleri ve enerji yoğunlukları, ve stabiliteleri hakkında bilgiler edinildi. Elektrokimyasal performans ölçümleri sırasında 1 M H2SO4 elektrolit çözeltisi kullanıldı. Bu çeşitli yöntemler sonucunda EES değerlerine ulaşıldı bu değerlerden yola çıkılarak ZSimpWin simülasyon devre programı kullanıldı. Bu programdaki verilerden yararlanılarak nanokompozitlerde uygulanabilecek gerçek devreler kuruldu. Tezde, ileride ticari süperkapasitörler de de uygulanabilecek devre modelleri hakkında bilgiler verilmektedir. rGO / RuO2 / PVK nanokompozit için LR1Q(CR2), LR1(QR2(CdlR3)), LR(QR), LRQ(CR), R(CR) ve LR(CR)(QR) gerçek devre modelleri ile uygulandı. rGO/MnO2/PTTh nanokompozit için ise; R(QR), R(CR), RQ, LR(QR) devre modelleriyle uyumlu olduğu tespit edildi. Son olarak rGO/TiO2/PEDOT nanokompozitler için; R(CR), R(QR), LR1(C1(R2(C2R3))), LR1Q(CR2), LR1(QR2), LR(Q(R(CR))) devre modeli ile uyumlu olduğu sonucuna varıldı .
Özet (Çeviri)
The specific strengths and energy densities and the stability of the nanocomposite materials obtained from rGO/RuO2/PVK, rGO/MnO2/PTTh and rGO/TiO2/PEDOT nanocomposite materials were studied by various methods, such as DV, GCD and EES. 1 M H2SO4 electrolyte solution was used during electrochemical performance measurements. As a result of these various methods, EES values were reached and ZSimpWin simulation circuit program was used based on these values. By using the data in this program, simulations of real circuit models that can be applied in nanocomposites are shown. It also provides information about circuit models that can be applied to commercial supercapacitors in the future. For rGO/RuO2/PVK nanocomposites, LR1Q(CR2), LR1(QR2(CdlR3)), LR(QR), LRQ(CR), R(CR) and LR(CR)(QR) can be applied with real circuit models. For rGO/MnO2/PTTh nanocomposite; It is found to be compatible with R(QR), R(CR), RQ, LR(QR) circuit models. Finally R(CR), R(QR), LR1(C1(R2(C2R3))), LR1Q(CR2), LR1(QR2), LR(Q(R(CR))) models were applied for rGO/TiO2/PEDOT nanocomposites.