Bilgisayarlı tomografi ve konvansiyonel koroner anjiyografi ile koroner arter hastalıklarının değerlendirilmesi
Evaluation of coronary artery diseases with computed tomography and conventional coronary angiography
- Tez No: 629802
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN ÇELENK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: ÇKBT anjiyografi, BT perfüzyon, İnvaziv Koroner Anjiyografi, Koroner arter hastalığı, MSCT angiography, Myocardial CT perfusion, invasive coronary angiography, coronary artery disease
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Koroner arter hastalıklarının değerlendirilmesinde ÇKBT anjiyografi ve BT-perfüzyon incelemelerinin invaziv koroner anjiyografiye (İKA) göre tanısal değerini karşılaştırmak Gereç ve Yöntem: Ocak 2018-Kasım 2019 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalında koroner arter hastalığı nedeniyle ÇKBT Anjiyografi ve 1 ay içinde konvansiyonel koroner anjiyografi yapılan hastalar retrospektif olarak tarandı. By-pass greft cerrahi öyküsü bulunan hastalar çalışma dışında bırakıldı. Toplam 68 hasta (ortalama yaş:58,7±10,8) çalışmaya dahil edildi. Üç ana koroner arterin(RCA, LAD ve LCx) darlık oranları obstrüktif(≥%50) ve nonobstrüktif(≤%50) olarak sınıflandırıldı. BT Perfüzyon görüntülerinde kalbin 17 segment modeline göre perfüzyon defekti gösteren segmentler değerlendirildi. Koroner arter hastalıklarının tespitinde ÇKBT anjiyografi ve ÇKBT anjiyografi+BT perfüzyon incelemelerinin konvansiyonel koroner anjiyografiye göre tanısal değeri araştırıldı. Elde edilen veriler İKA sonuçları ile karşılaştırılarak duyarlılık, özgüllük, pozitif prediktif değer(PPD), negatif prediktif değer(NPD) ve AUC değerleri hesaplandı. Bulgular: ÇKBT anjiyografinin ≥%50 darlık saptamada duyarlılığı %92,5, özgüllüğü %70,9, PPD %45,1 NPD %97,3, AUC 0,817 olarak bulundu. ÇKBT anjiyografi+BT perfüzyon incelemesinde ise duyarlılık %80, özgüllük %87, PPD %61,5 NPD %94,4, AUC 0,835 olarak hesaplandı. Sonuç: Koroner arter hastalığı açısından düşük ve orta risk grubunda bulunan hastalarda, ÇKBT anjiyografi ve ÇKBT anjiyografi-BT perfüzyon incelemesi non-invaziv yöntem olarak kullanılabilir bir yöntemdir ve BT perfüzyon radyasyon dozunu arttırmadan darlık hakkında ek bilgi sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to compare diagnostic efficacy of multislice computed tomography angiography and CT perfusion with conventional invasive coronary angiography (ICA). Material and Methods: Patients who underwent MSCT angiography with diagnosis of coronary artery disease (CAD) in Radiology Department of Medical Faculty of Ondokuz Mayis Unsiversity and, also had ICA in following month, were recruited retrospectively between January 2018 and November 2019. Patients with a history of bypass graft surgery were excluded from the study. A total of 68 patients (mean age: 58.7) were included in the study. The stenosis rates of the three main coronary arteries (RCA, LAD and LCx) were classified as obstructive (≥50%) and nonobstructive (≤50%). In CT perfusion images, segments with perfusion defects were evaluated according to the 17-segment model of the heart. Diagnostic value of MSCT angiography and MSCT angiography-CT perfusion in the detection of CAD, compared to ICA was investigated. The area under the curve (AUC), sensitivity (SS), specificity (SP), positive predictive value (PPV) and negative predictive value (NPV) were calculated by comparing with ICA results. Results: MSCT angiography had a SS of 92.5%, a SP of 70.9%, a PPV of 45.1%, a NPVof 97.3% and AUC value of 0,817 in detecting obstructive . When MSCT angiography combined with CT perfusion examination, results were as follows: SS 80%; SP 87%; PPV 61,5%; and NPV 94,4%, and AUC 0.835. Conclusion: MSCT angiography and MSCT angiography-CT perfusion examination can be used as a non-invasive method in patients at low and medium risk groups for CAD. CT perfusion can provide additional information about stenosis without increasing the radiation dose.