Turist rehberliğinde uzmanlaşma ve verilen uzmanlık eğitimlerinin analizi
Specialization in tourist guidance and analysis of given specialization educations
- Tez No: 629877
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: turist rehberliği, rehberlikte uzmanlaşma, uzmanlık eğitimi, uzmanlık sertifikaları, tourist guiding, specialization in guiding, specialty training, specialty certificates
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışma, turist rehberlerinin niteliklerinin artırılmasında önemli bir süreç olan rehberlikte uzmanlaşma konusuna odaklanmaktadır. Bölgesel rehber odalarının teorik ve uygulamalı olarak, Anadolu Üniversitesinin uzaktan eğitim yöntemleri ile yürütülen uzmanlık eğitimleri çeşitli konularda gerçekleştirilmektedir. Eğitimlerde başarılı olan rehberlere konusuna ilişkin uzmanlık sertifikası verilmektedir. Bu kapsamda uzmanlık eğitimlerini başarıyla tamamlayan rehberlere verilen sertifikaların turizm sektöründeki rolünü ve işlevselliğini tartışmaya açmak amaçlanmıştır. Rehberlikte uzmanlaşma eğitimlerinin standartlardan uzak bir yapıya sahip olması eğitimlerin niteliğini düşürücü etki yaptığı düşünülmektedir. Uzmanlaşma eğitimlerinin bölgesel özelliklere göre ihtiyaç tespit edilerek oluşturulması, zengin içeriklerle ciddiyetle planlanmasının sertifikaların işlevi ve uzmanlaşmanın kıymeti için önemli olduğu düşünülmektedir. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması olarak hazırlanmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile oluşturulan sorular maksimum çeşitleme ile belirlenen çalışma gurubuna Mart-Nisan-Mayıs 2020 tarihleri arasında uygulanmıştır. Çalışma grubu Türkiye'deki rehber odaları ya da Anadolu Üniversitesi tarafından düzenlenen eğitimlere katılmış 11 turist rehberinden oluşturulmuştur. Yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla elde edilen veriler betimsel analiz tekniğiyle çözümlenmiştir. Çalışmada rehberlikte uzmanlaşma konusu ve uzmanlık eğitimlerindeki eksiklikler tespit edilerek öneriler sunulmuştur. Ayrıca gelecekte ihtiyaç duyulabilecek uzmanlık alanlarına yönelik fikirler ortaya koyulmuştur. Çalışmanın bulgularına dayanarak uzaktan eğitimlerin rehberlikte uzmanlaşma için yeterli olmadığı ve sertifikaların sektörde etkisiz olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca uzmanlaşma konusundaki eksiklikler belirlenip uzmanlık eğitimlerinin planlanmasına ilişkin öneriler ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the specialization in tourist guiding, which is an important process in enhancing the qualifications of the guides. Specialty trainings are carried out on a variety of subjects, by chambers of tour guide theoretically and practically, and by Anadolu University distance learning methods. Specialty certificates are given to the guides who are successful in the trainings. In this context, it is intended to begin a discussion on role and functionality of the certificates issued to the guides who have successfully completed their speciality training in tourism sector. It is thought that the structure, which is far from the standards in specialization training in guidance, reduces the quality of the training. It is thought that creating specialization trainings by determining the needs according to regional characteristics and planning them with rich contents seriously is important for the function of certificates and the value of specialization. The study was prepared as a case study from qualitative research methods. The questions created by the semi-structured interview technique were applied to participants which was selected by maximum variation sampling during March-April-May 2020. The sampling group of the study consist of 11 participants who have been certificated by tourist chambers or Anadolu University. The data obtained through the semi-structured interview form were analyzed by descriptive analysis technique. In this study, deficiencies of the specialization subject in guiding and specialty training were determined and suggestions were presented. Besides, ideas about the areas of speciality that may be needed in the future are presented. Based on the findings of the study, it was concluded that distance learning is not sufficient for specialization in guiding and the certificates are inefficient in the sector. In addition, suggestions regarding the deficiencies in specialization and planning of specialty trainings have been put forward.