Uluslararası portföy yatırımları ve ülke yönetişim kalitesi arasındaki ilişki
Relationship between international portfolio investments and the country governance quality
- Tez No: 629999
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MİNE AKSOY KAVALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetişim, Uluslararası Portföy Yatırımları, Finansal Liberalleşme, Governance, International Portfolio Investments, Financal Liberalization
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada gelişmekte olan ülkeler için yönetişim kalitesinin uluslararası portföy yatırımlarına etkisi ele alınmıştır. Gelişmekte olan 18 ülke, 2002-2018 yılları için panel veri analizi yöntemiyle incelenmiştir. Analizler sonucunda, politik istikrar hariç yönetişim göstergeleri kalitesinin iyi olmasının uluslararası portföy yatırımlarını olumlu yönde etkilediği görülmüştür. İfade özgürlüğü ve hesap verebilirliğin portföy yatırımlarını en çok etkileyen değişken olduğu gözlemlenmiştir. İfade özgürlüğü ve hesap verebilirliği hükümet etkinliği takip etmiştir. Yolsuzluğun kontrolü, hukukun üstünlüğü ve düzenleyici kalitesi sırasıyla portföy yatırımlarına etki eden diğer yönetişim göstergeleridir. Çalışmada kontrol değişkenleri olarak kullanılan doğrudan yabancı yatırımlar ve cari denge ile uluslararası portföy yatırımları arasında negatif; hisse senedi piyasa büyüklüğü ve borsa getirisi ile uluslararası portföy yatırımları arasında pozitif bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Based on panel data analysis of 18 emerging market countries from 2002 to 2018, the impact of governance quality on international portfolio investments was examined. As a result of the analysis, it was observed that the quality of governance indicators, excluding political stability and absence of violence, had a positive effect on international portfolio investments. Voice and accountability were observed to be the variable that most affects portfolio investments. Voice and accountability were followed by government effectiveness. Control of corruption, rule of law and regulatory quality were other indicators of governance that affected portfolio investments respectively. In this study, foreign direct investments, current account deficit, stock market size and stock market returns were used as control variables. As a result of the analysis, it was concluded that there is a negative relationship between foreign direct investments, current account deficit and international portfolio investments. There is also a positive relationship between stock market size, stock market returns and international portfolio investments.