İdarecilerin yönetim kadrolarını tercih etme sebepleri ve yönetici seçimi ile ilgili görüşlerinin incelenmesi
The reasons for the preference of the administrative staff of and investigating their opinions regarding the selection of administrators
  1. Tez No: 630013
  2. Yazar: İLHAN PEÇE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FAZİLET TAŞDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetici, yönetici seçimi, objektif değerlendirme, mülakat sınavı, kurum deneyimi, Manager, manager selection, objective evaluation, interview exam, institutional experience
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırma devlete ait ortaöğretim kurumlarında görev yapan idarecilerin yönetim kadrolarını tercih etme sebepleri ve yönetici seçimi ile ilgili görüşlerinin incelenmesi amacıyla gerçekleşmiştir. Bu araştırma nitel araştırma deseninde kurgulanmış olup, betimsel analiz modelindedir. Veri toplamak için amaç doğrultusunda hazırlanan anket ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Anket formu 2019-2020 eğitim öğretim yılında Rize il merkezdeki ortaöğretim kurumlarında görev yapan 80 idareciden 74'üne uygulanarak görüş ve düşünceleri alınmıştır. Çalışma evren üzerinden yürütülmüştür. Görüşme ise basit seçkisiz örnekleme yöntemiyle evrenden çekilen 18 yöneticiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre idarecilerin yönetici kadrolarını tercih etmesinde eğitimin kalitesini artırma isteği, demokratik bir okul kültürü oluşturma isteği, öğrenme ve kendini geliştirme isteği, iletişim becerilerinin güçlü olması, yöneticilik tecrübesinin olması, liderlik özelliklerine sahip olunmasının daha sık vurgulandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out to find out the reasons for which the administrators working at publich high school institutions prefer the administrative staff and their opinions regarding the selection of administrators, as well. This study has been conducted in qualitative research format and it has a descriptive analysis mode. İn order to gather data for the study, questionnaires and semi-structured interview forms have been utilized. The questionnaries have been realized with 74 out of 80 administrators who have been working at public high schools in central Rize in the academic year of 2019-2020. As a result, their opinions and thoughts regarding the study have been obtained. This study has been carried out in population form. As for the interviews, they have been made with 18 administors who have been selected from the population by means of simple random sampling method. According to the findings of the research, the reasons for which the administrators prefer the administrative staff have been emphasized more frequently as the following; the wish to raise the standard of education, the desire to form a democratic school culture, the wish to learn and develop oneself, their being good at communication skills, their having experiences in administration and lastly their having leadership skills.