Ekonomik, siyasal ve toplumsal boyutlarıyla imar barışı
Zoning peace with economic, political and social dimensions
  1. Tez No: 630029
  2. Yazar: DUYGU AYYILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL MENGİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: popülizm, imar barışı, imar affı, Yapı Kayıt Belgesi
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kent ve Çevre Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
İmar affı düzenlemeleri kentsel bir mesele olmaktan çok seçim dönemleri ve popülizm ile ilişkilendirilen bir konu olarak ele alınmakta ve mevcut literatür imar aflarını salt popülist nedenlerle açıklamaktadır. 2018 yılında imar barışı düzenlemesi çıkarıldığı zaman da aynı yöntemle açıklanmıştır. Bu tez ile imar afları dönemlerin özelliklerine göre, 1948-1960 yılları arasında konut sorununu çerçevesinde, 1960-1980 arasında kalkınmacı bir yaklaşımla, 1980'lere gelindiğindeyse neoliberalizm çerçevesinde ele alınmaya çalışılmıştır. Konjonktürel olarak ve düzenlemenin çıkarılmasına ilişkin bütünsel bir değerlendirme yapıldığı zaman, imar barışının daha önceki imar afları gibi özellikle salt popülist nedenlerle çıkarılmadığı, sofistike bir boyut kazanarak ekonomik ve finansal araca dönüştüğü sonucuna varılmıştır. İmar barışı aynı zamanda, vergi dışı gelirlerin artmasını sağlayarak, merkezi bütçeye ciddi oranlarda gelir kaydedilmesini sağlamıştır. Bu da tezin varsayımını doğrular niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Zoning amnesty arrangements are considered as an issue related to election periods and populism rather than an urban issue and the current literature explains zoning amnesties for purely populist reasons. With this thesis, according to the characteristics of the periods, zooning amnesties was tried to be handled within the framework of the housing problem between 1948-1960, with a developmentalist approach between 1960-1980, and within the framework of neoliberalism in the 1980s. When the zooning peace regulation was issued in 2018, it was announced with the same method. With this thesis, it is tried to answer the question of whether the zooning peace was removed before the election period for purely populist reasons. When a holistic evaluation of the conjuncture and regulation removal is made, it is concluded that the zoning peace is not enacted for purely populist reasons, like previous zoning amnesties, but has turned into an economic and financial instrument by gaining a sophisticated dimension. The zoning peace also increased the non-tax revenues and ensured substantial revenues to be recorded in the central budget. This confirms the assumption of the thesis. Key concepts: populism, zoning peace, zoning amnesty, building registration certificate