Çalışan kadın sayısının boşanma oranındaki etkisi: Bankacılık sektöründe örnek bir çalışma
The effect of the number of women working on the divorce rate: A case study in the banking sector
  1. Tez No: 630075
  2. Yazar: İDİL YÜCEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SITKI SAYGILI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Sosyoloji, İşletme, Banking, Sociology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, Boşanma, Boşanma Sebepleri, İş Hayatı, Ekonomik Güç, Marriage, Divorce, Reasons of Divorces, Business Life, Economical Power
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Eğitim seviyesinin artması ve yaşanan ekonomik gelişme ile Türkiye'de çalışan kadınların sayısı artmıştır. 2000 yılındaki verilere bakıldığında kadınlar içerisindeki üniversite mezunu kadınların oranı %10,52 iken, 2017 verilerine bakıldığında bu oran %44,4'e ulaşmıştır. Eğitim seviyesinin yükselmesiyle toplumdaki kadınların işgücüne katılma oranı artmıştır. Bu gelişme ile beraber boşanmaların da yıllar itibariyle arttığı gözlemlenmiştir. Boşanma oranındaki artışın çeşitli sebepleri vardır. Bunlar; uzun çalışma saatleri, işyerinde yaşanan baskı ve yönetici ile uyumsuzluk sebebiyle yaşanan sorunlar, erkeğin geleneksel aile isteği, kadının ekonomik güveni gibi sebeplerdir. Bu araştırmada bu değişkenler ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The number of working women increased due to the development in economy and increase in the level of education. According to the data of 2000, the rate of women who are graduated from university among women is 10.52%, while this rate has increased to 44.4% by considering the datas of 2017. The increased level of the education has increased the level of women who participated to the labor force. Besides these, divorces have been increased over the years. There are several reasons in the increase of the divorces which are long working hours, mobbing and discrepancies with executives, traditional family desire of the men, economic confidence of woman. These variables are considered in this research.