Kocaeli üniversitesi çocuk koruma araştırma ve uygulama merkezi'nde değerlendirilen adli nitelikli olguların retrospektif incelenmesi
Retrospective examination of forensic cases evaluated at Kocaeli university child protection research and practice center
- Tez No: 834903
- Danışmanlar: PROF. DR. RIZA YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Çocuk koruma merkezi, suça sürüklenen çocuklar, çocuk istismarı, velayet, erken evlenme, maluliyet, Child protection centre, delinquent children, child abuse, custody, early marriage, disability
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Giriş ve Amaç: Çocuk Koruma Merkezleri; başta istismar veya ihmal mağduru ve suça sürüklenmiş çocuklar olmak üzere, adli sisteme dahil olmuş çocuk olguların multidisipliner ve bütüncül bir yaklaşımla tanı, tedavi, raporlama süreçlerinin yürütülmesinin yanı sıra bu süreçte çocukların ikincil örselenmelerini engellemek ve çocuğun üstün yararı ilkesini azami ölçüde gözetmek gibi amaçlarla kurulmuşlardır. Çalışmamızda, 2010 yılında kurulmuş olan Kocaeli Üniversitesi Çocuk Koruma Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde değerlendirilen olgular geriye yönelik incelenerek, çocukların adli sisteme dahil olma konusundaki risk faktörlerini araştırmak, adli süreçlerden en az düzeyde etkilenmeleri veya hiç etkilenmemeleri için yapılacak çalışmalara katkı sunmak ve bu alanda çalışan uzmanlara yönelik yeni yaklaşımları da içeren öneriler geliştirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızın örneklemi Kocaeli Üniversitesi Çocuk Koruma Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde ve Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı'nda değerlendirilmiş ve hakkında rapor düzenlenmiş çocukları içermektedir. Cinsel ve fiziksel istismar mağduru olma, suça sürüklenme, velayet, kati rapor, maluliyet raporu, erken evlenme izni hususlarında rapor düzenlenmesi istenen, WISC-R zekâ testi uygulanmış 01/01/2016 – 31/12/2022 tarihleri arasında başvuru yapan 438 çocuğa ait raporlar, adli ve tıbbi dosyalar birlikte incelenerek retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Olguların olay tarihlerinde yaş ortalaması 12,51 olup cinsiyet dağılımında erkeklerin küçük bir farkla sayıca fazla olduğu tespit edilmiştir. Olgu grupları özelinde olgu sayıları SSÇ grubunda 178, Cİ grubunda 151, Kati Rapor grubunda 32, MÖEÇ grubunda 24, Velayet grubunda 23, Evlenme İzni grubunda 12 olarak bulunmuştur. SSÇ grubunun büyük oranda erkek cinsiyette olduğu, bu grupta en çok isnat edilen suçun hırsızlık olduğu, görülmüştür. SSÇ grubunda zekâ düzeyinin diğer gruplara kıyasla düşük olduğu, bu grupta DEBH ve DB varlığının diğer gruplardan fazla olduğu görülmüştür. Cİ grubunda ise olgular büyük oranda kadın cinsiyette olmakla birlikte, olgular tarafımıza daha çok ruhsal değerlendirmeler için gönderilmiştir. Bu grupta da zekâ düzeyleri SSÇ dışındaki diğer gruplardan düşük bulunmuş, bu olgularda TSSB ve MDB tanılarının oldukça yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca iddia edilen istismarın mahiyeti ile bu ruhsal tanılar arasında bir ilişki saptanmamıştır. Fiziksel istismar grubunda da travmaya bağlı ruhsal bulgular oldukça yüksek saptanmış, bu gruptaki olguların üçte ikisinin parçalanmış aile yapısına sahip olduğu görülmüştür. Kati rapor grubundaki olguların yaklaşık üçte birinde DEHB olduğu görülmüştür. Velayet grubundaki olgularda zekâ düzeyi diğer tüm gruplardan yüksek 163 bulunmuştur. Bu gruptaki olguların büyük çoğunluğunda boşanma süreci kaynaklı ruhsal etkilenim bulunduğu saptanmıştır. Evlenme İzni grubundaki tüm olguların kadın cinsiyette olduğu, bu grupta da zekâ düzeyinin ve eğitim düzeyin düşük olduğu görülmüştür. Sonuç: Kocaeli Üniversitesi Çocuk Koruma Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne adli makamlarca gönderilen olgular multidisipliner ve akademik bir çalışma disiplini içerisinde değerlendirilmektedir. Bu merkezde çocukların üstün yararı ilkesi en önde gözetilerek akademik ortamda detaylı olarak incelenmekte ve hatta gerekli olgularda tedavi süreci de başlatılmaktadır. Sağlık Bakanlığı Çocuk İzlem Merkezlerinin sayısını hızla artırırken, Çocuk Koruma Merkezleri ülkemizde halen 11 üniversite bünyesinde bulunmaktadır. Ülkemizde 100'den fazla tıp fakültesi bulunduğu göz önüne alındığında, akademik ortamın yüksek olduğu bu tür merkezlerin daha fazla açılmasının gerekliliği ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Child Protection Centres; was established for the purpose of carrying out the diagnosis, treatment and reporting processes of all juvenile cases included in the judicial system, especially the victims of abuse or neglect and delinquent children, with a multidisciplinary and holistic approach. In this process, preventing secondary traumatization of children and maximizing the betsi nterests of the child are among the most important goals of the secenters. In our study, the cases evaluated in Kocaeli University Child Protection Research and Application Center, which was established in 2010, will be examined retrospectively. It is aimed to investigate the risk factors for children to be included in the judicial system, to contribute to studies to ensure that they are minimally or not affected by judicial processes, and to develop suggestions including new approaches for experts working in this field. Material and Method: The sample of our study includes children who were evaluated and reported in Kocaeli University Child Protection Research and Application Center and Kocaeli University Faculty of Medicine, Department of Forensic Medicine. It belongs to 438 children who applied between 01/01/2016 and 31/12/2022, who were asked to prepare a report on being a victim of sexual and physical abuse, being driven to crime, custody, final report, disability report and early marriage report, who applied WISC-R intelligence test, forensic and medical files were reviewed together and evaluated retrospectively. Results: The meanage age of the cases at the date of the event was 12.51, and it was determined that males were out numbered with a small difference in gender distribution. Specific to case groups, the number of cases was found to be 178 in the SSÇ group, 151 in the SA group, 32 in the Final Report group, 24 in the MÖEÇ group, 23 in the custody group, and 12 in the Marriage Permitgroup. It was observed that the SSÇ group was predominantly male, and the most accused crime in this group was theft. Again, it was observed that the intelligence level was lower in the SDS group compared to the other groups, and the presence of ADHD and CD was higher in this group than in the other groups. In the SA group, although the cases were mostly female, the cases were mostly sent to us for psychiatric evaluations. Intelligence levels were also found to be lower in this group than in groups other than SS, and PTSD and MDD diagnoses were found to be quitehigh in these cases. In addition, no relationship was found between the type of the alleged abuse and these psychiatric diagnoses. In the physical abuse group, psychological findings due to trauma were found to be quite high, and two-thirds of the cases in this group were found to have a broken 165 family structure. About one-third of the cases in the definitive report group were found to have ADHD. The intelligence level of the cases in the custody group was higher than in all other groups. It has been determined that the majority of the cases in this group have psychological effects caused by the divorce process. It was observed that all cases in the Marriage Permit group were female, and the level of intelligence and education was low in this group. Conclusion: Cases sent to Kocaeli University Child Protection Research and Application Center by judicial authorities are evaluated in a multidisciplinary and academic study discipline. In this center, the principle of the best interests of children is examined in detail in the academic environment, and even the treatment process is initiated in necessary cases. While the Ministry of Health is rapidly increasing the number of Child Monitoring Centers, Child Protection Centers are still in 11 universities in our country. Considering that there are morethan 100 medical faculties in our country, it is necessary to open more such centers with a high academic environment.