The impact of regional economic projects on business development in Afghanistan (Case study: RECCA)
Bölgesel ekonomik projelerin Afganistan'da iş geliştirmeye etkisi (Vaka çalışması: RECCA)
  1. Tez No: 630087
  2. Yazar: SAID HAROON FAKHRI ZADA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜL UYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Geliştirme, Asya'nın Kalbi-İstanbul Süreci, Uluslararası Ticaret, Bölgesel Ekonomik İşbirliği, Bölgesel Ticaret, Yeni İpek Yolu Girişimi, Afganistan Bölgesel Ekonomik İşbirliği Konferansı, Business Development, Heart of Asia-Istanbul Process, International Trade, Regional Economic Cooperation, Regional Trade, The New Silk Road Initiative, The Regional Economic Cooperation Conference on Afghanistan
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Afganistan, kırk yıl süren savaşın etkisiyle içgücü, yönetişim sistemleri ve altyapısı tahrip olmuş, kara ile çevrili, az gelişmiş ve çatışmalardan etkilenen bir ülkedir. Taliban rejiminin çöküşünden ve 2002 yılında geçici Afgan hükümetinin kurulmasından sonra, uluslararası toplumun desteğiyle ülkenin uluslar topluluğu içinde yeniden inşası da dahil olmak üzere Afganistan'da ekonomiyi yeniden inşa etme ve ülkeyi yeniden kurma çabaları başlamıştır. Afganistan'ın Asya'nın kalbindeki jeoekonomik konumu, ülkenin doğal kaynaklarının zenginliği ile birlikte Afganistan'a“ekonomik bir merkez”ve“bölgesel kavşak”olma fırsatı ve yeteneği sağlamaktadır. Afganistan'ın konum avantajı, Orta Asya, Güney Asya, Doğu Asya ve Orta Doğu pazarlarını birbirine bağlayan, yatırım, ticaret, mal ve hizmet akışını teşvik eden, ve komşuları arasında enerji transferini sağlayan bir bölgesel işbirliğinin ve ekonomik entegrasyonun oluşturulması bakımından da önemli bir rol oynamaktadır.Bu çalışmada Afganistan'ın bölgesel işbirliğinin merkezi olma potansiyeli ele alınmıştır. Çalışmanın genel amacı, Afganistan Bölgesel Ekonomik İşbirliği Konferansı'nı (RECCA) inceleyerek bölgesel ekonomik projelerin Afganistan'daki iş geliştirme üzerindeki etkisini araştırmaktır. Bu araştırma Orta Asya, Güney Asya ve Orta Doğu dahil olmak üzere üç büyük Asya bölgesindeki bölgesel ekonomik işbirliğine odaklanmaktadır.Çalışma Afganistan'ın, Afganistan'daki iki önemli bölgesel işbirliği çerçevesi olan Afganistan Bölgesel Ekonomik İşbirliği Konferansı (RECCA) ve Asya'nın Kalbi-İstanbul Süreci (HoA-IP) gibi bölgesel girişimler ve projeler aracılığıyla, Avrasya kesişiminde bölgesel ve bölgeler arası dayanışmayı ve ticareti desteklemek için Afganistan'ın merkezi faydalarının paylaşılması da dahil olmak üzere, bölgesel ekonomik işbirliğinin geliştirilmesinde önemli bir rol oynadığını ortaya koymaktadır. Araştırma, tüm bölge ülkeleri arasında Afganistan'da bölgesel işbirliği ve ekonomik entegrasyon için güçlü bir teşvik olduğunu göstermektedir ve bu RECCA gibi mevcut bölgesel işbirliği sistemleri de dahil olmak üzere ortak ekonomik işbirliği yoluyla gerçekleşmektedir. Çalışma ayrıca, özellikle bağlantı yollarının genişletilmesine yönelik bölgesel projelere odaklanmanın üye ülkeler için iş geliştirme imkanı sağladığını göstermektedir. Afganistan, ekonominin ve küresel finans piyasalarının merkezi haline gelen bir kıta olan Asya'nın kalbinde yer almaktadır. Bu nedenle, burada bölgesel ekonomik büyümeye yönelik alternatif koridorların ortaya çıkması, bölge genelinde ticaret ve transit geçiş için yeni fırsatlar yaratabilecektir.
Özet (Çeviri)
Afghanistan is a landlocked, less developed, and conflict-affected country, in which four following decades of war had destroyed its morale, governance systems, and substructure. After the fall of the Taliban regime and the formation of the interim Afghan government in 2002, with the support of the international community, efforts to rebuild the economy and rebuild the country began in Afghanistan, including the reconstruction of the country within the community of nations. The geo-economic location of Afghanistan in the heart of Asia, along with the wealth of the country's natural resources, provides Afghanistan with the opportunity and ability to become an“economic hub”and“regional roundabout”. Afghanistan's location advantage also plays an important role in establishing a regional cooperation and economic integration that connects the markets of Central Asia, South Asia, East Asia and the Middle East, promotes the flow of investment, trade, goods and services, and ensures energy transfer among its neighbors. The overall objective of this study is to examine the impact of regional economic projects on business development in Afghanistan, by reviewing the Regional Economic Cooperation Conference on Afghanistan (RECCA). This research focuses on regional economic cooperation in the three big Asian region, including: Central Asia, South Asia, and the Midle East. The study shows that Afghanistan has played an important role in promoting regional economic cooperation, including the sharing of the central benefits of Afghanistan in support of regional and inter-regional solidarity and trade at the intersection of Eurasia through regional initiatives and projects such as The Regional Economic Cooperation Conference on Afghanistan (RECCA) and the Heart of Asia-Istanbul Process (HoA-IP) which are the two important regional cooperation frameworks in Afghanistan. The research demonstrates that there is a strong stimulus for regional cooperation and economic integration in Afghanistan among all the countries of the region, and this is through joint economic cooperation, including the existing regional cooperation systems such as RECCA. This study also suggests that focusing on regional projects especially to the expansion of connecting ways provides the opportunity of business development for member countries. Afghanistan is located in the heart of the Asia, a continent that is becoming the center of the economy and the global financial markets. Therefore the emergence of alternative corridors here for regional economic growth will be able to create new opportunities for trade and transit throughout the region.