Örgütsel muhalefetin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinin incelenmesi: Otomotiv sektöründe bir araştırma
An investigation of the effects of organizational dissent on intention to leave: A research within automotive sector
  1. Tez No: 630114
  2. Yazar: ERAY TUĞRUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE KOÇOĞLU SAZKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Muhalefet, İşten Ayrılma Niyeti, Otomotiv Sektörü, Organizational Dissent, Intention to Leave, Automotive Sector
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu tez çalışmasının literatür bölümünde örgütsel muhalefet ve işten ayrılma niyeti kavramları tanımı, nedenleri ve sonuçları yanı sıra bahsi geçen kavramlar ile ilgili literatürde yapılan çalışmalar ayrıntılı olarak ele alınacaktır. Aynı zamanda bu çalışmada, örgütsel muhalefetin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisi incelenecektir. Araştırmanın örneklemini otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bir özel işletmede çalışan beyaz yakalı çalışanlar oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında katılımcıların demografik özellikleri, örgütsel muhalefet ve işten ayrılma niyeti değişkenlerine ait faktör ve güvenilirlik analizleri, değişkenlere ilişkin ortalama değerler ve değişkenler arası etkiyi belirlemeye yönelik analizler yapılmıştır. Bu tez çalışmasında yapılan araştırmanın sonucuna göre, örgütsel muhalefet ile işten ayrılma niyeti arasında doğrusal ve pozitif yönlü düşük etki olduğu görülmüştür. Aynı zamanda, araştırmanın bulguları örgütsel muhalefetin alt boyutlarından olan gizli muhalefet ile işten ayrılma niyeti arasında doğrusal ve pozitif yönlü bir etki olmasına karşın açık muhalefet ile işten ayrılma niyeti arasında doğrusal ve negatif yönlü etki olduğunu göstermektedir. Ayrıca örgütsel muhalefetin alt boyutu olan dışsal muhalefetin işten ayrılma niyeti üzerinde bir etkisi olmadığı araştırmanın bir diğer sonucudur.
Özet (Çeviri)
In the literature section of this thesis, the concepts of organizational dissent and intention to leave, the factors affecting those variables and the results of them, besides studies related to those variables will be discussed in detail. In this study, the effects of organizational dissent on intention to leave will be examined. The sample of the study consists of white colar people working in a private enterprise in automotive sector. Within the scope of the research, the participants' demographic characteristics, factor and reliability analyzes of organizational dissent and intention to leave variables, mean values of variables and regression analysis to determine the effects of variables were made. According to the research result, it was determined that there is a linear and positively low level effect of organizational dissent on intention to leave. At the same time, the result of this study shows that, there is a linear and positively effect of latent dissent which is subdimension of organizational dissent on intention to leave. In spite of this, there is a linear and negatively effect of articulated dissent which is subdimension of organizational dissent on intention to leave. However, another result of this study claims that displaced dissent which is subdimension of the organizational dissent does not have significant effect on intention to leave.