Bir tür olarak Divan şiirinde meded-nâme
Meded-nâme in Divan poetry as a genre
  1. Tez No: 630127
  2. Yazar: YUNUS DOLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SAİT ÇALKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Edebî Tür, Meded Kelimesi, Meded-nâme, Yardım, Yardım İsteme, Literary Genre, Meded Word, Meded-nâme, Help, Asking For Help
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 365
Özet
İnsan, canlılar âleminin en şerefli mahlûkatı olarak bilinse de tabiatında var olan güçsüzlük nedeniyle her vakit yardıma muhtaç bir konumda yer alır. Bu zayıflığı giderebilmek için de kendisinden daha güçlü olduğuna inandığı herhangi bir muhataba yönelme konusunda da tereddüt etmez. Söz konusu bu muhataba sığınan insan, farklı yaklaşımları benimseyerek ona çeşitli konularda yardım isteklerini sunar. İşte tüm bu sebep-sonuç ilişkisinin icra edilebildiği yegâne yer, meded-nâme türü olmuştur. Bu çalışmanın giriş ve birinci bölümü, meded-nâme türüne adını veren meded kelimesine ayrılmıştır. Meded kelimesinin ihtiva ettiği ve kazandığı anlamlar ile kullanım şekilleri ve müteradifleri verilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise meded-nâme türünün; tarifi, kaynakları, tasnifi, tespiti, tarihsel seyri, şekil özellikleri, muhatapları ve yardım isteme yöntemleri üzerinde inceleme yapılmıştır. Son ve üçüncü bölümde ise tespit edilen 767 adet meded-nâme manzumesinin tamamına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Although person is known as the most honored creature of the world of living things, it is always in need of help due to the weakness of its nature. In order to overcome this weakness, it does not hesitate to turn to any addressee who it believes is stronger than its. The person who takes refuge in this interlocutor adopts different approaches and presents its wishes to help its in various subjects. Here, the main place where all this reason-result relationship can be performed has been the meded-name kind. Introduction and first part of this study, It is devoted to the word meded, which gives the name to meded-name kind. The meanings of the word meded and the meanings it gained, its usage patterns and synonyms were tried to be given. In the second part of the study, kind of meded-nâme; description, sources, classification, determination, historical course, shape features, interlocutors and methods of seeking help were examined. İn the last and third chapters, all 767 poems of meded-nâme identified are included.