Okul yöneticilerinin gösterdiği teknoloji liderliği biçimi ile okul başarısı ve öğretmenlerin akademik iyimserliği arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between the kind of technology leadership shown by managers in schools and school success and teachers' academic optimism
  1. Tez No: 630128
  2. Yazar: BÜŞRA TEZEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM HAYRİ KUĞUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji, Liderlik, Teknoloji Liderliği, Akademik İyimserlik, Okul Başarısı, Öğretmen, Technology, Leadership, Technology Leadership, Academic Optimism, School Success, Teacher
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışma, okullarda gösterilen teknoloji liderliği biçimi, okul başarısı ve öğretmenlerin akademik iyimserliği arasındaki ilişkiyi belirlemeyi amaçlamıştır. İlişkisel tarama modelinde tasarlanan bu çalışmanın örneklemini, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Rize ilinde bulunan resmi liselerde görev yapan seçkisiz örnekleme yöntemiyle seçilen 544 öğretmen oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak;“Okul Yöneticilerinin Teknoloji Liderliği Yeterlilik Ölçeği”ve“Akademik İyimserlik Ölçeği”kullanılmıştır. Çalışmada okul başarısı değişkeni için Rize ilinde bulunan liselerdeki öğrencilerin 2019'da girdikleri“Temel Yeterlilik Testi”puanlarının okul bazında ortalamaları kullanılmıştır. Verilerin analizlerinde SPSS programından yararlanılmıştır. Çalışma sonucunda; yöneticilerin teknoloji liderliği düzeyleri ile öğretmenlerin akademik iyimserlik düzeyleri arasında pozitif yönde orta düzeyde; yöneticilerin teknoloji liderliği düzeyleri ile okul başarısı arasında negatif yönde düşük düzeyde; öğretmenlerin akademik iyimserlik düzeyleri ile okul başarısı arasında pozitif yönde düşük düzeyde ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca, yöneticilerin teknoloji liderlik düzeylerinin, öğretmenlerin akademik iyimserliğinin anlamlı bir yordayıcısı olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, aims to determine the relationship the kind of technology leadership shown by managers in schools and school success and teachers' academic optimism. The sampling of this study, which is designed in relational screening model, consists of 544 teachers selected by random sampling method working in high schools in the city of Rize in the 2018-2019 academic year. In this research, to collect data, the“School Administrators' Technology Leadership Competency Scale”and“Academic Optimism Scale”was used. For the variable of school success in the study, the mean of the“Basic Proficiency Test”scores entered by the students in high schools in Rize in 2019 on a school basis was used. The data has been analyzed using SPSS program As a result of the research, it was found that there was; a positive, medium level relation has been found between the managers technology leadership and teachers academic optimism levels of the teachers; a negative, low level relation has been found between the managers technology leadership and school success; a positive, low level relation has been found between the teachers academic optimism levels and school success. In addition, it was concluded that managers technology leadership were a significant predictor of teachers academic optimism.