Yaygın din eğitimi faaliyeti olarak tasavvufi eğitim (Menzil örneği)
Massive education as a common religious education activity (Menzil example)
- Tez No: 630132
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF BATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Yaygın Din Eğitimi, Tasavvuf, Menzil, Non-Formal Religious Education, Sufism, Range
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Din eğitimi insanın her zaman ihtiyaç duyduğu bir insani gelişim faaliyetidir. Bakıldığında din eğitiminin Rabbimiz'den bize emredilen bir faaliyet olduğunu görmekteyiz, Rabbimiz, Peygamberlerle ve O'nlara gönderdiği vahiyle aslında bu eğitimi başlatmıştır. Fıtrat olarak insanda mevcut inanma duygusunun eğitimi ve gelişimi sayılan din eğitimi, İslam dini açısından başlangıçta yaygın din eğitimi şeklinde gerçekleştirilmiştir. Dini bir anlayış ve yaşama biçimi sayılan tasavvufi faaliyetler, din eğitiminin gerçekleştirildiği yaygın din eğitimi boyutu olarak bilinmektedir. Hz. Peygamber dönemine dayandırılan dini anlayış ve yaşama biçimi olarak tasavvufi faaliyetler, günümüzde de din eğitiminin yapıldığı önemli faaliyetler olarak öne çıkmaktadır. Türkiye'de din eğitiminin yaygın boyutu olarak tasavvufi faaliyetlerin, geçmişten günümüze çeşitlenerek devam ettiği görülmektedir. Nakşibendi tarikatına bağlı ve merkezi Adıyaman ilinin Menzil köyünde bulunan tasavvufi faaliyetler, yaygın din eğitimi bağlamında çalışmamızı oluşturmaktadır. Kavramsal çerçeve ile başlayan çalışmada, yaygın din eğitimi verilen yerler olarak tarikatlar, ritüelleri üzerinde farklılıklara girmeden müşterek yönleri üzerinde durulmuştur. Menzil'deki tasavvufi faaliyetler, yaygın din eğitimi bağlamında tasavvufi kaynaklardan, akademik çalışmalardan ve alan araştırmalarından elde edilen bilgilerle açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Religious education is a human development activity that human beings always need. When we look at it, we see that religious education actually came to us from the Supreme Creator. He actually started this education with the prophets and the revelation he sent to them.Religious education, which is considered as the education and development of the existing belief in human beings, was originally carried out in the form of non-formal religious education. Sufi activities, which are considered a religious understanding and a way of life, are known as the dimension of non-formal religious education in which religious education is carried out. Hz. Sufi activities as a religious understanding and life style based on the period of the Prophet stand out as important activities in which religious education is carried out today. Sufi activities as the common dimensions of religious education in Turkey, it is observed that the past and present diversified continue. The Sufi activities in Menzil, which are affiliated to the Naqshbandi sect, constitute our work in the context of non-formal religious education. In the study, which started with conceptual information, the sects as places where non-formal religious education was given were emphasized and their common aspects were not changed. The mystical activities in the range have been tried to be explained with the information obtained from mystical sources, academic studies and field studies in the context of non-formal religious education.