Modern Türkiye'de felsefe-mantık ilişkisi-matematik tarihçisi Yavuz Aksoy merkezli bir inceleme-
Philosophy and logic relationship in modern Turkey. -A Yavuz Aksoy centered study who is mathematics historian-
  1. Tez No: 630133
  2. Yazar: FATMA ÖZTÜRK BALTACIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYGÜN AKYOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Yavuz Aksoy, Philosophy, History of Science, Modern / Symbolic Logic, Mathematics
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Modern Türkiye'de Felsefe ve Mantık İlişkisini ülkemizin yetiştirdiği önde gelen bilim insanlarından birisi olan Yavuz Aksoy merkezli incelemeyi hedefleyen tez; önsöz, giriş, üç bölüm, sonuç ve kaynakçadan oluşmaktadır. Tezin giriş bölümünde, Felsefeyi Anadolu'da Yeninden Yurtlandırmak projesinin çalışmamızla olan bağlantısı kurularak Aksoy'un önemli katkılar yaptığı mantık, matematik ve müzik alanlarının önemi ortaya konulmuştur. Birinci bölümde Yavuz Aksoy'un hayatı hakkında detaylı bilgiler verilerek, akademik hayata geçiş süreci değerlendirilerek“sosyal felsefe”ye giriş yapılmaktadır. İkinci bölümde akademik kişiliğine yoğunlaşarak, Cumhuriyet Dönemi akademik hayatına yaptığı katkılar detaylı olarak incelenmektedir. Üçüncü ve son bölüm ise bilgi, bilim ve bilim felsefesi kavramlarına Aksoy'un verdiği anlamlar müzakere edilerek, ilimler tasnifine dair yaptığı ayrım incelenmiştir. Bu bölümde özellikle Yavuz Aksoy'un mantık matematik ilişkisine dair görüşleri tahlil edildi. Ayrıca bu bölüm Yavuz Aksoy'un müzik ve matematik ilişkisi ile ilgili görüşlerine ayrılmıştır. Sonuç kısmında mantık, matematik ve müzik alanlarında Yavuz Aksoy'un ülkemiz akademik birikimine olan katkıları değerlendirilmiş, bunun felsefe ve bilim tarihindeki yerine vurgu yapılmıştır. Anahtar Kavramlar: Yavuz Aksoy, Felsefe, Bilim Tarihi, Modern/Sembolik Mantık, Matematik
Özet (Çeviri)
The thesis, which aims to study the Philosophy and Logic Relationship in Modern Turkey based on Yavuz Aksoy who is one of the leading scientists our country trained, consists of foreword, introduction, three parts, conclusion and bibliography. In the introduction part of the thesis, the importance of the logic, mathematics and music fields in which Aksoy made important contributions was established by linking up the connection between the project Rehousing Philosophy in Anatolia and our work. In the first part, by giving detailed information about the life of Yavuz Aksoy, his transition to academic life is evaluated and an introduction to“social philosophy”is made. In the second part, by focusing on his academic personality, his contributions to the academic life of the Republican Period are examined in detail. In the third and last part, the meaning given by Aksoy to the concepts of knowledge, science and philosophy of science was discussed and the distinction he made regarding the classification of sciences was examined. In this section, especially Yavuz Aksoy's views on the relationship between logic and mathematics were analyzed. This part is also devoted to Yavuz Aksoy's views on the relationship between music and mathematics. In the conclusion part, Yavuz Aksoy's contributions to the academic back ground of our country in the fields of logic, mathematics and music were evaluated, and its place in the history of philosophy and science was emphasized.