Entegre kurumsal performans değerlemesinde çoklu sermaye temelli bir model önerisi: Bankacılık sektörü uygulaması
Integrated corporate performance evaluation model proposal based on multiple capitals: Evidence from the banking sector
  1. Tez No: 630256
  2. Yazar: FİLİZ MUTLU YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLER ARAS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Entegre Kurumsal Performans, Entegre Raporlama, Çoklu Sermaye Öğeleri, İçerik Analizi, Entropi, TOPSIS, Gri İlişkisel Analizi, Pearson Korelasyon Katsayısı, Integrated Corporate Performance, Integrated Reporting, Multiple Capitals, Content Analysis, Entropy, TOPSIS, Gray Relational Analysis, Pearson Correlation Coefficient
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, entegre kurumsal performansı değerlemeye yönelik çoklu sermaye temelli bir model önerisi geliştirmektir. Çalışma, Uluslararası Entegre Raporlama Çerçevesi'nde tanımlanan sermaye öğelerine yönetişim sermayesini ekleyerek yeni bir boyut kazandırması yönüyle özgünlük taşımaktadır. Çalışmanın öne çıkan bir diğer özgün yanı ise finansal göstergelerin yanı sıra finansal olmayanlar için de doğrudan nicel verileri esas alarak entegre kurumsal performans değerlemesine yönelik yedi boyutlu analitik bir yaklaşım sunmasıdır. BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde işlem gören mevduat bankalarının 2014-2017 yılları arasındaki verilerinin temel alındığı bu çalışmada, ilk olarak yönetişim sermayesini de içeren çoklu sermaye öğelerini temsil eden göstergeler İçerik Analizi yöntemiyle belirlenmiştir. İkinci aşamada, Entropi yöntemiyle tüm göstergeler bankacılık sektörü örneğinde ağırlıklandırılmıştır. Ardından, TOPSIS ve Gri İlişkisel Analiz yöntemleri kullanılarak kurumsal performans değerlemesi gerçekleştirilmiştir. Son aşamada, elde edilen performans puanları ile hisse başına kazanç değerleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Analizler sonucunda, fikri sermaye öğesinin entegre kurumsal performans modeli değerlemesinde en fazla ağırlığa sahip öğe olduğu saptanmış ve TOPSIS yöntemiyle elde edilen entegre kurumsal performans puanları ile hisse başına kazanç değerleri arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışma, uygulamada ve literatürde öne çıkan temsil gücü yüksek göstergeleri belirlemesi açısından bir kılavuz niteliğindedir. Geliştirilen modelin, kurumların performanslarının ölçümü ile değer yaratma süreçlerinin karşılaştırılabilmesine olanak sağlaması yoluyla yatırımcılar başta olmak üzere tüm paydaşların kararlarını desteklemesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to develop a proposal for a model based on multiple capitals to evaluate integrated corporate performance. The study is unique in that it adds a new dimension to the capitals defined in the International Integrated Reporting Framework by adding governance capital. Another unique aspect of the study is that it provides a seven-dimensional analytical approach to the integrated corporate performance evaluation where not only financial but also non-financial indicators are based on direct quantitative data. In this study, using the data of deposit banks traded in the BIST Sustainability Index between 2014-2017, the indicators representing multiple capitals, including governance capital, are first determined by the Content Analysis method. In the second stage, all indicators are weighted in the example of the banking sector by the Entropy method. Then, corporate performance evaluation has been carried out using TOPSIS and Gray Relational Analysis methods. In the final stage, the relationship between the performance scores obtained and earnings per share has been investigated. As a result of the analyses, it is found that the intellectual capital dimension has the highest weight in the integrated corporate performance model valuation and a positive significant relationship is found between the integrated corporate performance scores achieved with the TOPSIS method and earnings per share. This study is a guideline in terms of identifying the highly representative indicators which are prominent in practice and the literature. The developed model is expected to support the decisions of all stakeholders, especially investors, by enabling a comparison between measuring the performance of corporations and the value creation processes.