Mavi okyanus stratejisi ile kamu hizmeti sunmada yenilikçi bir yaklaşım: Beşiktaş Belediyesi örneği
An innovative approach to offer public service with blue ocean strategy: Beşiktaş Municipality example
  1. Tez No: 630389
  2. Yazar: TURAN YEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHU ERGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnovasyon, Strateji, Vizyon, Hizmet, Mavi Okyanus, Innovation, Strategy, Vision, Service, Blue Ocean
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Yenilik ve yaratıcılığın farklı bir yönü olan inovasyon, ülkelerin ekonomik yapılarının gelişmesinde ve sürekli olarak yenilenmesinde önemli bir yere sahiptir. Bu durum topluma hizmet konusunda da önemini korumaktadır. Bu bağlamda topluma hizmet sağlayan kurumlar rekabet avantajlarını sürekli hale getirebilmek için inovasyona ihtiyaç duymaktadırlar. Kamudan hizmet alan insanlar ise kamu kuruluşlarında şeffaflığı, işlerinin çabuk bitmesini ve hızı önemsedikleri için, eski sistemi reddetmeye başlamışlardır. Bu durum hükümetlerin yeni çözümler geliştirmesini gerektirmiştir. Kamu kurumlarını yeniden yapılandıran ülkeler genel olarak inovatif faaliyetlerde belirli bir başarı kazanmaktadırlar. Türkiye'de bu hedefler doğrultusunda yeni stratejiler geliştirmektedir. Türkiye'nin“Vizyon '2023”stratejisi bu projelerden birisidir. Buna göre kamuda stratejik yönetim ön plana alınmış ve performansa dayalı çalışma prensibi benimsenmiştir. Renee Maoborgne ve W. Chan Kim tarafından geliştirilen kurumlara daha yenilikçi ve yeni bir yaklaşım kazandırmayı sağlayan Mavi Okyanus Stratejisi rekabetsiz bir pazar ortamı oluşturmayı ve kurumların bütün organizasyonlarını birbiri ile uyumlu bir hale getirmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma kamu kurumlarının yenilik faaliyetlerine ihtiyaç duyma sebepleri ve inovasyonun sürdürülebilir hizmet açısından önemini mavi okyanus stratejisi bağlamında ve İstanbul Beşiktaş Belediyesi örneğinde ele almaktadır. Bu yeni sisteme göre; verimli ve kar getiren bir pazar ortamı meydana getirmek kademeli yenilik ile olabilir.
Özet (Çeviri)
Innovation, which is a different aspect of creativity, has an important role in the development and continual renewal of countries' economic structures. This situation maintains its importance in terms of service in the society. In this context, institutions that provide services to the society need innovation in order to sustain their competitive advantages. Public servants have started to reject the old system because they care about the transparency, fast completion and speed of public institutions. This situation requires governments to develop new solutions. Countries with the restructured public institutions generally have a certain success in innovative activities. Turkey as a developing new strategies is in the line with these targets. Turkey's“Vision 2023”strategy is one of these projects. Accordingly, strategic management in the public has been prioritized and the principle of performance-based work has been adopted. The Blue Ocean Strategy, developed by Renee Mauborgne and W. Chan Kim, provides a more innovative and new approach to institutions, which aims to create an uncompetitive market environment and harmonize all the organizations of the institutions. This thesis study addresses the causes that lies behind why public institutions need innovation activities and the importance of innovation regarding sustainable service in the context of the blue ocean strategy in the case of Istanbul Beşiktaş Municipality. According to this new system; creating an efficient and profitable market environment could be accomplished through a gradual innovation.