Geri Dön

Cumhuriyet Dönemi Kur'an kursu öğretim programlarındaki değişim

The change in the curriculum of the Quran courses during Republic Time

  1. Tez No: 630405
  2. Yazar: MERYEM KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ KIZILABDULLAH
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 408

Özet

Kur'an kursları, Cumhuriyet tarihi boyunca kesintiye uğramadan varlığını koruyan tek din eğitimi kurumu olmuştur. Din eğitiminin ayrı bir dal olarak algılanmadığı Osmanlı Devleti'nden sonra Türkiye Cumhuriyeti'nin din eğitimine bakış açısı farklılık göstermiş, formal eğitim örgün ve yaygın eğitim olarak şekillenmiştir. Eğitim öğretim faaliyetlerine başladığı ilk yıllardan farklı olarak yaygın din eğitimi hüviyetini kazanan Kur'an kursları, toplumdaki her yaştan bireye ulaşabilmek gibi bir avantaja sahiptir. Bu bağlamda araştırma, Kur'an kurslarının açıldığı günden bu yana yaşadığı eğitim hareketlerini ele almaya çalışmıştır. Eğitim hareketleri kavramıyla öğretim müfredatları ve programları, kullanılan materyaller, materyallerin içeriği kastedildiği gibi Kur'an kursu öğreticileri ve hedef kitlede meydana gelen değişimlerde eğitim hareketlerinin içindedir. Kur'an kurslarının tarih içinde geçirdiği sürecin anlaşılması, geleceğe yönelik kurumsal planların yapılabilmesi için önemli bir adımdır. Kur'an kursları, Türkiye Cumhuriyeti ile yaşıt olan ve günümüze kadar gelen bir kurum olarak görevini uzun süreden beri devam ettirmektedir. Kur'an öğretimi gibi yüzlerce yıllık bir geçmişe sahip eğitim geleneğini sürdüren bir kurum olmasının yanı sıra laik bir devlete bağlı olarak yaygın din eğitimi görevini yerine getirmesi Kur'an kurslarının önemini arttırmaktadır. Tarihte yaşadığı değişimlerin bilimsel bir bakış açısıyla ortaya konulması, bir portre çizilmesi Kur'an kurslarının hem kendini geliştirmesi hem de geleceğe yönelik hedef davranışların belirlenmesi açısından önemlidir.

Özet (Çeviri)

The Quran courses were the only religious education institutions throughout the history of the Republic that have survived without interruption. Religious education in the Ottoman Empire was not perceived as a separate branch. After the Ottoman Empire, the perspective of the Republic of Turkey showed differences in religious education and education was formed into formal and non-formal education. Unlike the first years of education and training activities, Quran courses, which gained the status of non formal religious education, have the advantage of reaching out to individuals of all ages in the society. In this context, the research has tried to address the educational movements that the Quran courses have been carrying on since the day they were established. The concept of educational movements refers to teaching curricula and programs, materials, contents of materials; for this reason why the Qur‟an course tutorials and changes in the target audience are also within the educational movements. Understanding the history of the Quran courses is an important step in making institutional plans for the future educational vision. The Quran courses have maintained its role for a long time as an institution that continues to present time which is equal with the Republic of Turkey. It is an institution which maintains a tradition of education such as the teaching of the Quran, having a history of hundreds of years, as well as carrying out the role of non-formal religious education under a secular state. It is important to indicate the changes in history from a scientific point of view and to draw a portrait in terms of both self-improvement of Quran courses and determination of target behaviours towards the future.

Benzer Tezler

  1. Güneydoğu Anadolu bölgesinde faaliyet gösteren geleneksel eğitim kurumları(Medreseler) üzerine bir araştırma (Batman, Diyarbakır ve Siirt örneği)

    Traditional education institutions (Madrasah) which are active in the South East of Turkey (examples of Batman Diyarbakir and Siirt)

    ÜBEYDULLAH PİLATİN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2011

    Eğitim ve ÖğretimFırat Üniversitesi

    Eğitim Bilimleri Bölümü

    YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA GÜNDÜZ

  2. Öğreticilere göre Diyanet İşleri Başkanlığı 4-6 yaş grubu Kur'an kursları (İzmir ili örneği)

    According to teachers 4-6 age group qoran courses of presidency of religious affairs (The case of İzmir)

    SAMET YAĞCI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Dinİzmir Katip Çelebi Üniversitesi

    Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ SAFİNAZ ASRİ

  3. Türk Milli Eğitim sisteminde meydana gelen değişikliklerin hafızlık eğitimine etkileri

    The effects of the changings of the system of the national education to the education of hafiz

    VAHAP VAHAPOĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    DinRecep Tayyip Erdoğan Üniversitesi

    Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. BAYRAMALİ NAZIROĞLU

  4. Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı 4-6 Yaş Kur'an kurslarında din eğitimi (Sivas örneği)

    Başlık çevirisi yok

    SEVDE ÇINAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    DinSivas Cumhuriyet Üniversitesi

    Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HÜSEYİN YILMAZ

  5. Diyanet İşleri Başkanlığı ihtisas eğitimi üzerine bir araştırma

    A research on the specialization education of the Presidency of Religious Affairs

    SEYİD ENES DİNÇ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    DinSivas Cumhuriyet Üniversitesi

    Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. NEVZAT YAŞAR AŞIKOĞLU