Ortaöğretim matematik dersinde estetik süreç yaklaşımına uygun düzenlenen öğretim sürecinden yansımalar
Reflections of the teaching process organized according to aesthetic process approach in secondary education mathematics course
  1. Tez No: 630410
  2. Yazar: BÜŞRA HAMZAÇEBİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜJGAN BAKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematikte Estetik Süreç, Matematik Eğitimi, Ortaöğretim Öğrencisi, Aesthetic Process in Mathematics, Mathematics Education, Secondary Education Student
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışmanın amacı; estetik süreç ağırlıklı düzenlenen ve yürütülen matematik derslerinde nasıl bir öğrenme-öğretme sürecinin gerçekleştiğini ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda araştırma eylem araştırması şeklinde yürütülmüştür. Araştırma 2019-2020 eğitim öğretim yılı içerisinde Trabzon'da bulunan bir devlet okulunun 9. sınıf matematik dersinde 10 haftalık süreyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini 33 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada öğretim süreci boyunca estetik süreç yaklaşımını temel alan kuramsal çerçeveye göre öğrencilerin ilk olarak estetik deneyim yaşamaları sağlanmış, uygulamalar boyunca estetik değer kazandırılmaya çalışılmış ve sonra da estetik yargılarda bulunabilmeleri sağlanmıştır. Araştırmada veriler“ses kayıtları”,“yansıtıcı günlük”,“gözlem”ve“tutum ölçeği”ile toplanmıştır. Uygulamalara başlamadan önce ve uygulamalar bittikten sonra olmak üzere iki defa matematikte tutum ölçeği uygulanmış ve uygulamanın etkililiği araştırılmıştır. Çalışmadan elde edilen nitel verilerin analizinde betimsel analizden yararlanılmıştır. Nicel verilerin analizinde bağımlı t-testi kullanılmıştır. Estetik süreç ağırlıklı hazırlanan ders planları öğrencilerin estetik süreci yaşamalarını desteklemiştir. Bu süreçte öğrencilere eğlenceli videolar izletilmesi, ilginç matematik hikayelerinin anlatılması, bazı bağıntılarının sezdirilerek öğrencilerin bulmasının sağlanması, matematiğin sanat, müzik ve mimari ile birleştirilmesinin matematiğe karşı kaygılı ve ilgisiz olan öğrencilerin bu derse yönelik tutum, ilgi ve heyecanlarında olumlu şekilde değişim olmasında büyük katkılar sunmuş ve derse olan motivasyonlarının yükselmesini sağlamıştır. Ama öğrencilerin matematiksel ispatlardaki zariflik ve zarafeti hissettirmek için yapılan etkinliklerinde öğrencilerin zorlandıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to demonstrate how a learning-teaching process takes place in mathematics courses organized and conducted mainly by aesthetic process. For this purpose, the research was carried out in the form of action research. The Research was practiced in the 2019-2020 academic year of a public school located in Trabzon for a period of 10 weeks in 9th grades mathematics course. The sample of the study consisted of 33 students. According to the theoretical framework based on the aesthetic process approach during the teaching process, students were firstly provided with aesthetic experience, then, an aesthetic value was tried to be gained during the applications and finally they were made to make aesthetic judgments. Data in the study was collected by“sound recordings”,“reflective diary”,“observation”and“attitude scale”. The attitude scale in mathematics has been applied twice before and after applications have been completed used in the analysis of the qualitative data obtained from the study. Dependent t-test was used in the analysis of quantitative data. The course plans prepared mainly for aesthetic process supported the students to experience aesthetic process. In this process, making students watch entertaining videos, telling interesting math stories, assisting students to find some relations with sensing, combining mathematics with art, music and architecture, has made great contributions to their attitudes and interests. It has also increased the motivation of the students who are anxious and uninterested about mathematics in the beginning. However, it was observed that students had difficulties in their activities to make them feel elegance in mathematical proofs.