Bütçe uygulama sonuçlarının Borsa İstanbul 100 endeksine etkileri
Effects of budget implementation results on Borsa İstanbul 100 index
  1. Tez No: 630443
  2. Yazar: ERHAN EMEKSİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKNUR BÜYÜKKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: BIST 100 Endeksi, Bütçe Dengesi, ARDL Sınır Testi, Borsa İstanbul, Bütçe Açıkları, BIST 100 Index, Budget Balance, ARDL Bound Test, Borsa Istanbul, Budget Deficits
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Borsa endeksleri ve hisse senedi fiyatları pek çok faktörden etkilenebilmektedir. Günümüze kadar yapılan çalışmalarda da borsa endekslerinin çeşitli makroekonomik faktörlerle ilişkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bütçe dengesi de bu kapsamda çeşitli parametreler üzerinden borsayı etkileyebilmektedir. Bu çalışmanın amacı Türkiye'de bütçe uygulama sonuçları ile Borsa İstanbul 100 endeksi arasında ilişki olup olmadığının araştırılmasıdır. Çalışmada 2006 ile 2018 yılları arasını kapsayan dönemde aylık bazda 156 gözlem kullanılmıştır. Merkezi yönetim bütçe dengesi ile BIST 100 endeksi arasındaki uzun dönem ilişkisi ARDL sınır testi yöntemi kullanılarak tespit edilmeye çalışmıştır. Borsa endeksini etkiledikleri düşünülen TÜFE, dış ticaret dengesi ve mevduat faiz oranları da araştırmada kontrol değişken olarak kullanılmıştır. Çalışma neticesinde BIST 100 endeksinin incelenen dönemde bütçe dengesi ve TÜFE ile pozitif yönde, mevduat faiz oranları ve dış ticaret dengesi ile de negatif yönde ilişkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Stock market indexes and stock prices can be affected by many factors. As a matter of fact, it has been concluded that stock market indexes are associated with various macroeconomic factors in the studies conducted until today. In this context budget balance can also affect the stock market through various parameters. The aim of this study is to investigate whether there is a relationship between budget implementation results and Borsa Istanbul 100 index in Turkey. In this study, 156 observations were used on a monthly basis in the period between the years of 2006 and 2018. The long-term relationship between the central government budget balance and the BIST 100 index was tried to be determined by using the ARDL bound test method. CPI, foreign trade balance and deposit interest rates, which are thought to affect the stock market index, were also used as control variables in the research. As a result of the study, it was concluded that the BIST 100 index was positively correlated with the budget balance and CPI, and negatively with the deposit interest rates and foreign trade balance in the period studied.