Embriyo transferi sonrası kadınların gebelik testine kadar yaşadıkları deneyimlerin ve embriyoya yükledikleri anlamların açıklaştırılması
The experiences of women after embryo transfer up to the pregnancy test and the meanings of their embryo
  1. Tez No: 630526
  2. Yazar: ESRA ŞAHİNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY BOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: embriyo transferi, embriyonun anlamı, fenomenolojik araştırma, hemşire, kadınların deneyimleri, embryo transfer, nurse, phenomenological research, the meaning of embryo, women's experiences
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, Embriyo Transferi (ET) sonrası kadınların gebelik testine kadar yaşadıkları deneyimleri ve embriyoya yükledikleri anlamları açıklaştırmaktır. Yöntem: Tanımlayıcı fenomenolojik tasarımdaki araştırmanın örneklemini, ET olan 17 kadın oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri Eylül 2019-Şubat 2020 tarihleri arasında bireysel derinlemesine görüşmelerle, kişisel bilgi ile yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde Braun ve Clarke'ın tematik analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın raporlanmasında Kalitatif Araştırma Raporlama Konsolide Kriterleri rehber olarak kullanılmıştır. Bulgular: Yapılan görüşmelerin analizinden yedi tema ve 22 alt tema elde edilmiştir. Transferin ilişkilere etkisi ana temasının ''iki kişilik bir süreç'', ''çevreyle kenetlenme'' ve ''sorgulayıcı bakışlardan kaçış'' alt temaları bulunmaktadır. ET sürecinde duygu karmaşası temasının ''dört mevsim bir arada'', ''hazırlıklı olma: iyiye de kötüye de'', ''duygularını dengeleme: nötr olma'' ve ''morali yüksek tutma'' alt temaları bulunmaktadır. Biyolojik olarak gebelik temasının ''kendine hamile gözüyle bakma'' ve ''bebeğiyle ilk karşılaşma'' alt temaları bulunmuştur. Embriyo değil, çocuğum temasının ''umut dünyası'', ''yapay ama normal gibi'' ve ''embriyoya bağlanma'' alt temaları bulunmuştur. ET sonrası günlük yaşamda ''hayata devam etme'', ''evde pasif kalma'', ''kendini dinleme süreci'' ve ''ilaçların bedene olumsuz etkileri'' alt temaları bulunmaktadır. Fertiliteyi sağlamanın yollarını aramada''transferden sonra yatma'', ''bilgi arayışı: internet'', ''infertilite diyeti uygulama'' ve ''dua ile manevi destek'' alt temaları bulunmuştur. Son tema olan transfer sonrası istenilen bakımda ''daha fazla bilgi'' ve ''karşılanmamış ilgi ihtiyacı'' alt temaları belirlenmiştir. Sonuç: Bu araştırmayla ET sonrası bekleme sürecinde kadınlar fiziksel ve duygusal olarak birçok deneyim yaşamış, günlük yaşamları etkilenmiş ve embriyoları ile yakın bir bağ kurdukları anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study is to clarify the experiences of women after embryo transfer (ET) up to the pregnancy test and the meanings they placed on the embryo. Method: The sample of the study with descriptive phenomenology consists of 17 women with ET. The data of the study were collected between September 2019, February 2020, with individual in-depth interviews, using personal information and semi-structured interview form. The data were analyzed by the thematic analysis method of Braun and Clarke. In reporting this study, Qualitative Research Reporting Consolidated Criteria has been used as a guide. Results: Seven themes and 22 sub-themes were obtained from the analysis of the interviews. The main theme of the effect of the transfer on the relation is sub-themes of ''a process of two people'', ''interlocking with the environment'' and ''escaping from questioning views''. The emotional confusion theme in the ET process sub-themes of ''four seasons together'', ''preparedness: good or bad'', ''balancing your emotions: neutrality'' and ''keeping morale high''. In the theme of pregnancy biologically; the sub-themes of“look at yourself with a pregnant eye”and“first encounter with the baby”were found. It is not the embryo, but my child's contact sub-themes of "always hope'', ''unnatual but normal'' and ''attachment to embryo'' were found. In daily life theme after ET; there are sub-themes of ''continuing life'', ''staying passive at home'', ''self-listening process'' and ''negative effects of drugs on the body''. In the theme seeking ways to ensure fertility; sub-themes of ''rest after transfer'',''search for information: the internet'', ''practice an infertility diet'' and ''spiritual support with prayer'' were found. The sub-themes of ''more information'' and ''unmet need for attention'' were determined in the last theme, desired care after transfer. Conclusion: With this study, during the waiting period after ET, women experienced many physical and emotional experiences, their daily lives were affected and it was understood that they established a close bond with their embryos.