Application of a mathematical model for exam scheduling: a case study in ıraqi school in Turkey
Sinav çizelgelemesi için matematiksel bir model uygulamasi: Türkiye'de ki irak okulu vaka çalişmasi
  1. Tez No: 630624
  2. Yazar: QAYSSAR MAHDI HAMZAH AL SAMMARRAIE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EREN ÖZCEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Matematiksel Model, Sınav Takvimi, Zaman Dilimi, Zaman Çizelgesi, MATLAB, GAMS, Mathematical Model, Exam Scheduling, Time Slot, Timetable, MATLAB, GAMS
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Sınav takvimi hazırlamak çoğu zaman zor ve zaman alıcı bir görevdir. Ancak, önceleri manuel olarak yapılan sınav takvimleri günümüzde teknolojinin de gelişmesiyle daha pratik hale gelmiştir. Bu çalışmada literatürde yer alan matematiksel bir model Türkiye'de faaliyet gösteren özel bir Irak okulunun sınav çizelgelenmesine uygulanmıştır. Kodlamada hem MATLAB hem de GAMS programlarından faydalanılmış ve karşılaştırma yapılmıştır. Uygulama yapılan okulda üç farklı kademe olup, bunlar: ilköğretim (6 yıl), orta öğretim (3 yıl) ve lise (3 yıl) seviyesidir. Tüm seviyelerde 10 gün boyunca günde iki oturumda toplam 121 sınav yapılmaktadır. Çalışma sırasında, her öğrencinin günde sadece bir sınava atanması sağlanmıştır. Farklı durumlar için senaryo analizleri yapılmış ve okul yönetimine sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Exam scheduling was always a difficult task and time consuming until the recent years when most of the educational institutions started using the automatic education in scheduling the examinations instead of the manual one. The manual scheduling results in time wasting and low-motivated job. However, this study was conducted in order to implement the mathematical modeling technique to generate the timetable for the final examinations for the Iraqi Private School located in Istanbul- Turkey. The model was compiled and executed using the MATLAB software and GAMS optimization package program. In this paper, data for the problem was prepared in relevant to three educational levels namely: elementary (six years), intermediate (three years) and high secondary (three years). 121 exams are considered for ten days planning horizon with two sessions. During the study, it is attempted to ensure that every student was assigned to only one exam per day and zero time slots. Different scenario analyses are also generated to provide managerial insights for the school. Eventually, the generated exam timetable(s) are suggested to the school for the upcoming exam sessions in the same year.