A qualitative investigation of stigma experiences of individuals with depressive disorders in Turkey
Türkiye'de depresif bozukluk tanısına sahip bireylerin damgalanma deneyimlerine ilişkin nitel bir inceleme
- Tez No: 630658
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ CANEL ÇINARBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Damgalama, Kendini Damgalama, Depresif Bozukluklar, Nitel Araştırma, Yorumlayıcı Olgubilim Analizi, Mental Illness Stigma, Self-Stigma, Depressive Disorders, Qualitative, Interpretative Phenomenological Analysis
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de depresif bozukluk tanısına sahip bireylerin damgalanma deneyimlerini kendi perspektiflerinden anlamayı amaçlamıştır. Bu amaçla, nitel araştırma yöntemi benimsenmiş ve depresif bozukluk tanısına sahip 14 katılımcı ile görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler yoluyla elde edilen veri Yorumlayıcı Olgubilim Analizi yaklaşımı ile analiz edilmiştir. Analiz sürecinin sonunda beş üst-tema çıkmıştır: bozukluğun deneyimlenmesi, çevreden alınan tepkiler, bozukluğun deneyimlenmesi ile çevreden alınan tepkilerin bireydeki etkileri, anlam verme, ve başa çıkma. Sonuçlar bölümünde, üst-temalar ve alt-temalar katılımcılardan yapılan alıntılar ile birlikte sunulmuştur. Temalar ilgili alanyazın ışığında tartışılmış ve klinik çıkarımlar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to explore stigma experiences of individuals diagnosed with depressive disorders in Turkey, from their own perspective. To this end, qualitative research methodology was employed and fourteen participants who had a diagnosis of depressive disorder were interviewed for the study. The data obtained through interviews was analyzed using Interpretative Phenomenological Analysis (IPA). At the end of the analysis process, five superordinate themes were identified, which were the experience of disorder, others' reactions, effects of disorder experiences and others' reactions on self, meaning making, and coping. Quotations from the participants were provided regarding the superordinate themes and subordinate themes in the results section. Results were discussed in the light of the relevant literature. Clinical implications and future directions were also discussed.