Farklı tekstüre şartlarında birleştirilen polyester esaslı filament ipliklerin özellikleri ve örme kumaştaki görsel etkileri
The features and visual effects of the polyester based filament yarns in the knitted fabric
  1. Tez No: 630683
  2. Yazar: ABDULKADİR GEYLANİ GÖREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN BABAARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Microfilament yarn, FDY, POY, PES, CDPET
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Filament yapılı ipliklerin son yıllardaki kullanım oranı yeni ürün geliştirmeye yönelik çalışmalarda her geçen gün artış göstermektedir. Yapılan bu çalışmada birbirine çapraz kayışların kullanıldığı tekstüre işlemi yalancı büküm metodu ile farklı özelliklerdeki FDY ve POY polyester hammadde ile filament yapılı iplikler birleştirilmiştir. FDY sabit tutulup, farklı üç POY hammadde FDY'nin tekstüre fırınındaki değişikliği ve iki farklı çekim değeri ile toplamda 12 adet numune elde edilmiştir. Üretimi yapılan ipliklerin doğrusal yoğunluğu, kopma uzaması, kopma mukavemeti, punta sayısı ve kaynama çekmesi testleri yapılmıştır. Ek olarak bu ipliklerden üretilmiş kumaşların görselleri incelenmiştir. Elde edilen verilere göre tek katlı ipliklere göre hem görsel hemde yapısal olarak bir fark gözlemlenmiştir. Anahar Kelimeler: Mikrofilament iplik, FDY, POY, PES, CDPET
Özet (Çeviri)
The usage rate of filament yarns in recent years has been increasing day by day in the studies for developing new products. In this study, the false-twist method of texturing using cross belts with each other has combined FDY and POY polyester raw materials with filament structured yarns. FDY has been kept constant and a total of 12 samples have been obtained with the change of three different POY raw materials FDY in the texturizing furnace and two different draft values. Linear density, tensile elongation, tensile strength, tailstock count and boiling tests of the produced yarns were performed. In addition, the visuals of the fabrics produced from these yarns were examined. According to the data obtained, a difference was observed both visually and structurally compared to single-ply yarns.