The perceptions of ELT majors on the difficulties of listening comprehension
İngiliz dili eğitimi öğrencilerinin dinleme anlama zorlukları üzerine algıları
- Tez No: 630714
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DEMİREZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: dinleme-anlama problemleri, strateji, hafıza, cinsiyet, dil seviyeleri, listening comprehension problems, strategy, memory, gender, proficiency levels
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Ufuk Üniversitesi İngiliz Dili Eğitimi Bölümü'nde 161 öğrenci ile yürütülmüş olan bu çalışma, İngiliz Dili Eğitimi Bölümü'nde okuyan öğrencilerin dinleme-anlama zorlukları üzerine algılarını saptamak için tasarlanmıştır. Bu çalışmada aynı zamanda öğrencilerin dinleme-anlama problemleri ile cinsiyet ve dil seviyeleri arasında bir ilişki olup olmadığı bulunmaya çalışılmıştır. Veriler beşli likert ölçeğinde, dinleme-anlama problemleri anketi kullanılarak toplanmıştır. Araştırmanın nicel bulguları, öğrencilerin mesaj kategorisiyle ilgili problemlerle en çok mücadele ettiklerini ve bunu dinleyici kategorisiyle ilgili problemler izlediğini ortaya koymuştur. Araştırmanın nitel bulgularına göre en sorunlu kategori konuşmacı kategorisidir. Ayrıca, cinsiyetin dinleme-anlama problemleri üzerinde anlamlı bir fark yaratmadığı, ancak dil seviyesinin, dinleme-anlama problemleri ile ilişkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The present research, which was conducted at the English Language Teaching Department at Ufuk University with 161 participants, was designed to determine the perceptions of ELT majors on the difficulties of listening comprehension problems. This study also aimed to find out the relationship between learners' listening comprehension problems and their gender and proficiency levels. The data were collected through a five-point likert scale listening comprehension problems questionnaire. The quantitative findings of the research have revealed that learners struggle with the problems related to message category most and it was followed by the problems related to the listener category. According to the qualitative findings of the research, the most problematic category was the speaker category. Furthermore, it was found out that gender made no significant difference to listening comprehension problems, however, proficiency levels correlated with listening comprehension problems significantly.