İngilizce öğretmenlerinin öğretim ilke ve yöntemlerine ilişkin görüş ve deneyimleri
English teachers' opinions and experiences regarding teaching principles and methods
- Tez No: 631273
- Danışmanlar: DOÇ. SERTEL ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretim İlke ve Yöntemleri, Eğilim, Yetkinlik, İngilizce Öğretmeni, Teaching Principles and Methods, Tendency, Competency, English Teacher
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Araştırmanın amacı İngilizce öğretmenlerin öğretim ilke ve yöntemlerine ilişkin görüş ve deneyimlerinin incelenmesidir. Bu bağlamda öğretmenlerin öğretim ilke ve yöntemlerine ilişkin eğilimleri ve yetkinlikleri ile aldıkları hizmet öncesi eğitimin öğretim ilke ve yöntemlerine etkisine ilişkin görüşlerinin incelenmesi de amaçlanmıştır. Araştırma nitel yaklaşımlardan olgubilim desenine göre tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul'da özel ve devlet okullarında farklı kademelerde çalışan, kıdem ve eğitim durumlarına göre çeşitlendirilmiş 34 İngilizce öğretmeni oluşturmuştur. Araştırmada veriler uzman görüşü ile hazırlanmış yarı yapılandırılmış görüşme soruları ile elde edilmiştir. Veriler içerik analizi yaklaşımına uygun olarak analiz edilmiştir. Verilerin kodlanması, temaların bulunması, kodların ve temaların düzenlenmesi, bulguların tanımlanması ve yorumlanması aşamaları takip edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, öğretmenlerin derslerinde büyük oranda buluş ve sunuş yolu ile öğretim stratejilerini tercih ettiği ortaya çıkmıştır. Uyguladıkları yöntem ve teknikler çalıştıkları kademelere göre farklılık göstermesine rağmen öğretmenlerin büyük çoğunlukla öğrenci merkezli yöntem ve tekniklerini tercih ettikleri tespit edilmiş. Öğretmenlerin genel olarak, işbirlikli öğrenme, tartışma, soru cevap, düz anlatım vb. yöntemleri; beyin fırtınası, eğitsel oyunlar, drama, kartopu, altı şapkalı düşünme, istasyon, münazara vb. teknikleri kullanmayı tercih ettikleri belirlenmiştir. Öğretmenler, öğrenci merkezli, bireysel farklılıkları dikkate alan, sağlıklı bir öğretmen-öğrenci ilişkisi olduğu durumlarda derslerinden verim aldıklarını ifade etmiştir. İdari kısıtlamalar, eğitim ortamındaki eksikler gibi nedenlerin ise dersin verimi düşüren önemli faktörler olduğu öğretmenler tarafından dile getirilmiştir. Öğretmenlerin küçük bir kısmının öğretim ilke ve yöntemlerine ilişkin kavramsal yanılgıları olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin bir kısmının yeterli bir eğitim aldığını ancak birçok öğretmenin ise öğretmenliği deneyim yolu ile öğrendiğini ve lisans ya da pedagojik formasyon eğitimlerinin teori ağırlıklı olduğu ve öğretim elemanlarının olumsuz tutumlarından dolayı yetersiz olduğunu belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to investigate the opinions and experiences of English teachers in teaching principles and methods. Another aim of this research is to reveal teachers' opinions about the efficiency of the education they received on their experience regarding teaching principles and methods. The research was designed according to qualitative approach and phenomenology pattern. The participants consisted of 34 English teachers working at different levels in private and public schools in Istanbul diversified according to the grade they teach, their seniority and educational background. The data were obtained by semi-structured interview questions prepared with an expert opinion. The data were analyzed in accordance with the content analysis approach. The steps of coding the data, finding the themes, arranging the codes and themes, defining and interpreting the findings were followed. As a result of the study, it was found that the teachers mostly use teaching strategies through discovery and presentation. Although the methods and techniques applied differ according to the levels they work, many teachers prefer student-centered methods and techniques. Teachers generally prefer methods such as collaborative learning, discussion, question and answer, lecture, etc. and techniques such as brainstorming, educational games, six-hat learning, station, debate etc. Teachers stated that they find it effective when they can apply student-centered approaches, have healthy teacher-student relationship and take students' individual differences into consideration. They stated that the reasons such as administrative constraints and deficiencies in the educational environment decrease the efficiency of the course. Some of the teachers have misconceptions about teaching principles and method It was concluded that some of the teachers thought that they had an adequate training. Bu many teachers expressed that they learnt teaching through experience. They stated that their undergraduate or formation education was totally theoretical and the attitudes of the lecturers were mostly negative.