Özel öğrenme güçlüğü olan bir öğrencinin okuduğunu anlama becerisinin tahmin-inceleme-özetleme-örgütleme-değerlendirme (TİÖD) Okuduğunu Anlama Stratejisi ile geliştirilmesi
Improving the reading comprehension skills by POSSE Reading Comprehension Strategy of primary school 4th grade student with learning difficulties
- Tez No: 631274
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OLCAY ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme Güçlüğü, Okuma Güçlüğü, Okuduğunu Anlama Güçlüğü, Hikâye Haritası, TİÖD Okuduğunu Anlama Stratejisi, Learning Difficulty, Reading Difficulty, Reading Comprehension Difficulty, Story Map, POSSE Reading Comprehension Strategy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu araştırmanın amacı, tam zamanlı kaynaştırma kapsamında öğrenim görmekte olan, öğrenme güçlüğü tanısı konmuş bir ilkokul 4.sınıf öğrencisinin okuduğunu anlama becerisini öyküleyici metinler aracılığıyla geliştirme sürecinde“TİÖD”okuduğunu anlama stratejisinin etkililiğini incelemektir. Araştırma, Zonguldak ili Kdz. Ereğli İlçesinde bir ilkokulda araştırmanın amacına uygun olarak seçilen, herhangi sağlık problemi olmayan, öğrenme güçlüğü tanısı konmuş, okuma ve okuduğunu anlama problemi yaşayan ve tam zamanlı kaynaştırma kapsamında öğrenim gören ve öğrenme güçlüğü tanısı alan okuma ve okuma güçlüğü problemleri olan bir öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma nitel araştırma modellerinden“Eylem Araştırması”ile desenlenmiştir. Eylem araştırması basamaklarına uygun şekilde verilerin toplanması sürecinde; Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından onaylanmış İlkokul 1, 2, 3 ve 4.sınıf Türkçe ders kitaplarında yer alan öyküleyici metinlerden, TİÖD stratejisine uygun hazırlanmış materyaller ve etkinliklerden yararlanılmıştır. Araştırma sürecinde veriler, veli izni alındıktan sonra şematik düzenleyicilere işlenerek bunun yanında ses ve video kaydı aracılığıyla elde edilmiştir. Araştırma sürecinde okuduğunu anlama becerisinin geliştirilmesi için TİÖD stratejisinin kullanıldığı toplamda 165 saat süren 59 uygulama yapılmıştır. 1.sınıf Türkçe ders kitabında yer alan öyküleyici metinlerle araştırmanın ön test uygulaması yapılarak, öğrencinin okuma düzeyi belirlenmiş ve öğrencinin düzeyine uygun etkinlikler ve materyaller hazırlanarak çalışma planı yapılmıştır. Araştırmada kullanılan TİÖD stratejisi ile okuma ve okuduğunu anlama güçlüğünü gidermede kullanılan yöntem ve tekniklerin uygunluğunu belirlemek amacıyla, 12 öyküleyici metinle çalışma yürütülerek, her oturumu 3 saatten oluşan 12 uygulamanın toplam 36 saat sürdüğü bir pilot uygulama yapılmıştır. Öncelikle pilot uygulamadan elde edilen bulgulara göre etkinlikler ve materyaller hazırlanarak, İlkokul 2.sınıf Türkçe ders kitaplarında yer alan 20, 3.sınıf Türkçe ders kitaplarında yer alan 10 ve 4.sınıf Türkçe ders kitaplarında yer alan 10 olmak üzere toplamda 40 öyküleyici metinle asıl uygulama süreci yürütülmüştür. Araştırmanın son aşamasında İlkokul 2, 3 ve 4. sınıf Türkçe ders kitaplarında yer alan öyküleyici metinler aracılığıyla son test uygulaması yapılarak öğrencinin okuduğunu anlama becerisini geliştirmede TİÖD okuduğunu anlama stratejisinin etkililiği değerlendirilmiştir. Toplanan veriler Haris ve Sipay (1990), Ekwall ve Shanker (1988) ve May (1986)'den Türkçeye Akyol (2014) tarafından uyarlanan“Yanlış Analiz Envanteri”aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırma bulgularında ortaya çıkan sonuçlara göre; son okuma uygulamalarında öğrencinin kelime tanıma ve okuduğunu anlama düzeyleri endişe düzeyinden serbest okuma düzeyine yükseldiği belirlenmiştir. Bu bulgulardan yola çıkılarak TİÖD okuduğunu anlama stratejisinin öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencinin okuduğunu anlama becerisini geliştirmede etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is is to examine the effectiveness of the POSSE Reading Comprehension Strategy in the process of developing reading comprehension through narrative texts of a primary school 4th grade student who is studying within the scope of full-time mainstreaming, diagnosed with learning disability. The research has been carried out with the student chosen who doesn't have any health problems, is studying within the scope of full-time mainstreaming and has reading and reading compehension problems diagnosed with learning disability, accordance with the purpose of the research in a primary school in Kdz.Ereğli District of Zonguldak. The research was designed with“Action Research”, which is one of the qualitative research models. In the process of collecting data in accordance with the steps of the action research; the narrative texts in the research were approved by the Board of Education and used in Turkish textbooks at the level of primary school 1,2,3 and 4th grade and Materials and activities prepared according to the POSSE Reading Comprehension Strategy were used. During the research process, the data were collected by graphic organizers as well as through audio and video recording after parental permission. Total of 59 practices, which lasted 165 hours, were used to develop the reading comprehension skills during the research process. The pre-test practice of the research was carried out with the narrative texts in the 1st grade Turkish textbook, the reading level of the student was determined, and a study plan was prepared by preparing activities and materials fitted to the student's level. With the aim of determining the fitness of the POSSE Reading Comprehension Strategy used in the research and the methods and techniques used remediating reading and reading comprehension difficulties, a pilot practice was carried out in which 12 practices consisting of 3 hours each session lasted 36 hours in total. Firstly, activities and materials were prepared according to the findings obtained from the pilot practice, the actual practice process was carried out with 40 narrative texts in total, 20 in the elementary school 2nd grade Turkish textbooks, 10 in the 3rd grade Turkish textbooks and 10 in the 4th grade Turkish textbooks, In the last stage of the research, the effectiveness of the POSSE reading comprehension strategy was evaluated by developing post-test application through the narrative texts in the Turkish, Primary second, third and fourth grade Turkish textbooks. The collected data were analyzed through the“False Analysis Inventory”which was adapted to Turkish by Akyol (2016) from Haris and Sipay (1990), Ekwall and Shanker (1988) and May (1986). According to the results obtained from the research; the level of word recognition and reading comprehension increased from frustation level to independent level in the last reading practice. Based on these findings, it was concluded that the POSSE reading comprehension strategy is effective in developing the reading comprehension skill of the student who has learning difficulties.