Laparoskopik kolesistektomi cerrahisinde anestezi indüksiyonu sonrası verilen deksketoprofen trometamol ve tenoksikam'ın, postoperatif tramadol tüketimi üzerine etkilerinin karşılaştırılması
- Tez No: 631316
- Danışmanlar: UZMAN İLKAY BARAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: patient controlled analgesia, preemptive, dexketoprofen trometamol, tenoxicam
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Elektif laparoskopik kolesistektomi cerrahisi uygulanan hastalarda, cerrahi insizyon öncesi intravenöz deksketoprofen trametamol ve tenoksikamın uygulamasının, postoperatif ağrı skorları, analjezik ihtiyaçları, hemodinamik parametreler, 24 saat sonundaki hasta memnuniyeti ve hasta kontrollü analjezi yöntemi ile tramadol tüketimi üzerindeki etkilerini karşılaştırmaktır. Yöntem: Etik Kurul onayı, yazılı hasta onamı alınan, laparoskopik kolesistektomi planlanan, ASA I-II , 60 olgu, randomize 3 gruba ayrıldı. Grup K'da (n=20) cerrahi insizyon öncesi analjezik uygulanmadı, Grup D'de (n=20) 50 mg , iv deksketoprofen trometamol, Grup T'de (n=20) 20 mg, iv tenoksikam bolus olarak cilt insizyonundan önce uygulandı. Postoperatif analjezi, intravenöz hasta kontrollü analjezi yöntemi ile tramadol (yükleme dozu: 50 mg, bolus doz 20mg, infüzyon dozu 15 mg/saat) uygulayarak sağlandı. Ağrı düzeyleri vizüel analog skala (VAS) ile belirlendi. Postoperatif 0, 15, 30. dakika, 1, 2, 6, 12, 24. saatlerdeki VAS skorları, sistolik, diastolik kan basınçları, kalp hızı ile 24. saatin sonunda tramadol tüketim miktarları, hasta memnuniyeti değerlendirildi. İlk ek analjezik uygulama zamanı ile yan etkiler kaydedildi. Bulgular: Gruplar arasında demografik özellikler, anestezi ve cerrahi süreleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Gruplar arasında sistolik kan basıncı, diyastolik kan basıncı ve kalp atım hızı değerleri karşılaştırıldığında fark istatiksel olarak anlamlı bulunmadı (p>0,05). Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında; VAS 30. dk, her iki grupta anlamlı düşük gözlendi (p0,05). VAS 1, 2, 6, 12. st; Grup D'de kontrol grubuna göre anlamlı düşük bulundu (p0.05).
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to compare the effects of preincision intravenous dexketoprofen trometamol and tenoxicam injections on postoperative pain, postoperative analgesic requirement, hemodynamic parameters, postoperative tramadol consumption and patient satisfaction at the end of 24 hours in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy. Method: After Ethics Committee approval and informed patient consent, ASA І- ІІ, 60 patients scheduled for elective laparoscopic cholecystectomy with general anaesthesia were randomised in 3 groups. The patients in Group K (n=20) received no analgesic before surgical incision. In Group D (n=20) 20 mg iv dexketoprofen trometamol , in Grup T (n=20) iv tenoxicam 50 mg were applied before surgical incision. Postoperative analgesia was maintained with intravenous tramadol infusion, using patient controlled analgesia pump. The visual analogue scale (VAS) was used to assess the pain level.When the patients were in the recovery room, time was accepted as 0th minute. Systolic blood pressures ,diastolic blood pressures, heart rate and VAS were recorded at 0, 15, 30th minutes and 1, 2, 6, 12, 24th hours postoperatively. The first analgesic requirement time and total tramadol consumption were noted at the end of postoperative 24 hours. Postoperative the first analgesic requirement time and adverse effects were noted. Results: The groups were similar with respect to gender, mean age and body weight, mean surgery and anesthesia durations (p>0.05). There were no significant differences between the groups with respect of systolic, diastolic blood pressures and heart rate (p>0.05). The median VAS score of 30th minutes was higher in group K than group D and group T, but there was no statistical difference between Group D and Group T (p>0.05). VAS scores of 1, 2, 6, 12th hours were lower than the other groups. Total consumption of tramadol was higher in Group K than Group D and Group T (p0.05). The first analgesic requirement time and side effects were similar in all groups (p>0.05). Conclusion: Preemptive dexketoprofen trometamol and tenoxicam administration could decrease postoperative pain and tramadol consumption in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy. Preemptive intravenouse 50 mg deksketoprofen trometamol or 20 mg tenoksikam would be effective as preemptive analgesic agents for postoperative analgesia in laparoscopic cholecystectomy.