Primigravida gebelerin yenidoğanın hijyenik bakım uygulamalarına hazır oluş düzeylerine QR kod destekli eğitimin etkisi
Effect of education on the readiness levels of primigravida women to hygienic care practices of the newborn with the use of OR code
- Tez No: 631380
- Danışmanlar: PROF. DR. NURSAN ÇINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Gebe, Yenidoğan, Hijyenik Bakım, Eğitim, Hazır Oluşluk, Hızlı Yanıt Kodu, Ölçek Geliştirme, Geçerlik ve Güvenirlik, Pregnant Woman, Newborn, Hygienic Care, Education, Readiness, Quick Response Code, Scale Development, Validity and Reliability
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Giriş ve Amaç: İlk bebeklerini bekleyen gebeler için bebeklerine verecekleri hijyenik bakımın başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinde gebelik dönemindeki hazır oluşluk önemli bir faktördür. Bu çalışma“Gebelerin Yenidoğanın Hijyenik Bakımına Hazır Oluş Ölçeği”nin geliştirilmesi, geçerlik güvenirliğinin test edilmesi ve antenatal dönemde verilen yenidoğanın hijyenik bakımına ilişkin QR Kod destekli eğitimin bu hazır oluşluğa etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın birinci aşaması metodolojik, ikinci aşaması ise randomize kontrollü deneysel çalışma olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklem grubunu birinci aşamada 167 primigavida gebe, ikinci aşamada ise 34 kontrol, 34 girişim grubuna olmak üzere toplam 68 primigavida gebe oluşturmuştur. Ölçek geliştirme aşamasında veriler Tanıtıcı Bilgi Formu ve geliştirilen“Gebelerin Yenidoğanın Hijyenik Bakımına Hazır Oluş Ölçeği”taslağı kullanılarak toplanmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında eğitim öncesi Tanıtıcı Bilgi Formu ve geliştirilen ölçek uygulanmıştır. Girişim grubundaki gebelere QR kod içeren rehber ve mobil uygulama ile yenidoğanın hijyenik bakımı eğitimi verilmiş, kontrol grubundaki gebeler ise hastanede verilen rutin eğitimlerini tamamlamışlardır. Eğitim tamamlandıktan iki hafta sonra her iki gruptaki gebeler aranarak ölçek tekrar uygulanmıştır. Bulgular: Geliştirilen ölçeğin doğrulayıcı faktör analizi modeline ilişkin uyum indeksi değerleri χ²/df: 4,061, RMSEA: 0,136, GFI: 0,849, CFI: 0,910, SRMR: 0,0587 ve Cronbach alfa katsayısı tüm ölçek için 0,93 olarak saptanmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasına eğitim öncesi girişim ve kontrol grubunda gebelerin yenidoğanın hijyenik bakımına hazır oluş ölçek puan ortalaması bakımından istatistiksel olarak anlamlı derecede bir farklılık bulunmamakta iken (p=0,075), eğitim süreci sonrası girişim grubundaki gebelerin (61,91±6,53) ölçek puan ortalaması kontrol grubundakilere (56,91±7,79) göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu görülmüştür (p=0,006). Sonuç: Geliştirilen ölçeğin geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu belirlenmiştir. Primigravida gebelere QR Kod destekli verilen yenidoğanın hijyenik bakımı eğitiminin, bakıma hazır oluşlukları üzerinde etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction And Aim: For pregnant women who are expecting their first baby, readiness during pregnancy is an important factor in the successful implementation of hygienic care for their babies. This study was carried out to develop the“Scale for Readiness of Pregnant Women to Hygienic Care of the Newborn”, to test its validity and reliability, and to determine the effect of the education on the hygienic care of the newborn provided in the antenatal period with the use of QR Code on this readiness. Material And Method: While the first stage of the study was carried out methodologically, and the second stage was carried out as a randomized controlled experimental study. 167 primigravida pregnant women in the first stage, and a total of 68 primigravida pregnant women consisting of 34 controls and 34 intervention groups in the second stage constituted the sample group of the study. In the scale development stage, the data were collected using the Introductory Information Form and the draft of the“Scale for Readiness of Pregnant Women to Hygienic Care of the Newborn”. The pre-education Introductory Information Form and the scale developed was applied in the second stage of the study. The hygienic care education of the newborn was given to the pregnant women in the intervention group with a guide and mobile application containing QR code, and the pregnant women in the control group completed their routine education provided in the hospital. Two weeks after the completion of the education, the pregnant women in both groups were called and the scale was reapplied. The data were analyzed by transferring to IBM SPSS Statistics 23 and IBM SPSS AMOS 23 programs. Results: The fit index values of the developed scale for the confirmatory factor analysis model were found to be χ²/sd: 4.061, RMSEA: 0.136, GFI: 0.849, CFI: 0.910, SRMR: 0.0587. The Cronbach alpha coefficient of the scale was found to be 0.93 for the whole scale. The second stage of the study, while there was no statistically significant difference in pre-education intervention and control groups in terms of the mean score for the scale for readiness of pregnant women to hygienic care of the newborn (p=0.075), the mean scale score of the pregnant women in the intervention group (61.91±6.53) after the education was found to be significantly higher compared to those in the control group (56.91±7.79) (p=0.006). Conclusion: It was determined that the developed scale is a valid and reliable measurement tool. It was observed that the education of hygienic care to the newborn, which was provided to pregnant women with the use of QR Code, was effective on their readiness to care.