İşletmelerde toplam kalite yönetimi anlayışının mobbing üzerindeki etkisinin araştırılması ve bir uygulama
Mobbing of total quality management (TQM) approach in businessesinvestigation of its effect on and an application
- Tez No: 631477
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kalite, Toplam Kalite Yönetimi, Mobbing, Psikolojik Yıldırma, Quality, Total Quality Management, Mobbing, Psychological Intimidation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Hızla ilerleyen teknolojik değişim ve küreselleşme beraberinde yoğun bir rekabet ortamı getirmiştir. İşletmelerin böylesi bir ortamda faaliyetlerini ve varlıklarını sürdürebilmesi için, üretmiş oldukları ürün veya hizmetler ile müşteri istek ve ihtiyaçlarını karşılamak durumundadırlar. Bu yüzden de yönetimsel arayışlar giderek hızlanmış ve farklı araştırmalar üzerinde yapılan çalışmalar hız kazanmıştır. Bu yeniliklerin başında ise“Toplam Kalite Yönetimi (TKY)”yer almaktadır. TKY, bir işletmenin her faaliyetinde mevcut kalitenin artmasını ve faaliyetlerin her kademesinde oluşması muhtemel hataların önlenmesini hedeflemektedir. Küreselleşme ile birlikte iş yaşamındaki koşulların sürekli olarak değişmesi, ekonomik ve sosyal koşulların iş çevresinde yapısal değişimine neden olmaktadır. Bu değişim ile birlikte rekabetin artması iş ortamında bireyin ilişkilerini güçleştirmektedir. Psikolojik nedenlerle gerilimli ve çatışmalı bir ortam yaratan, iş huzurun bozulmasıyla çalışanların verimini olumsuz yönde etkileyen mobbing; özellikle son yıllarda karşımıza çıkan ve genellikle dile getirilmeyen bir kavram olmuştur. Mobbing literatürümüzde yeni bir kavram olmasına rağmen aslında çalışma hayatının başlaması ile birlikte devam eden bir işyeri hastalığıdır. Mobbing olgusu; sadece bireylere değil aynı zamanda örgütlere, topluma ve ülke ekonomisine de çok büyük zararlar vermektedir. Bu çalışmada işletmelerde Toplam Kalite Yönetimi (TKY) anlayışının mobbing üzerindeki etkisi ortaya konulmaya çalışılmaktadır. 350 kişinin katılımcı olduğu araştırmada toplam kalite yönetiminin, mobbingi pozitif etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada ayrıca toplam kalite yönetimi ortalama değerinın cinsiyete, eğitim durumuna, pozisyona ve kurumdaki çalışma süresine göre anlamlı farklılık gösterdiği ve buna göre kadınların değerlerinın, Yüksek lisans-Doktora değerlerinın, Müdür-Müdür yardımcısı değerlerininve 16 yıl ve üstü değerlerinindaha yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Rapidly advancing technological change and globalization have brought an intense competitive environment. In order for businesses to continue their activities and assets in such an environment, they have to meet customer demands and needs with the products or services they produce. Therefore, administrative searches have increased rapidly and studies on different studies have gained speed.“Total Quality Management (TQM)”is one of these innovations. TQM aims to increase the existing quality in every activity of an enterprise and to prevent the mistakes that may occur at every stage of the activities. The constant change in business conditions with globalization causes the structural change of economic and social conditions in the business environment. Increasing competition with Budeişim strengthens the relations of the individual in the business environment. Mobbing, which creates a tense and conflicting environment for psychological reasons and adversely affects the productivity of the employees with the deterioration of workforce, has been a concept that has been encountered in recent years and is not generally mentioned. Although mobbing is a new concept in our literature, it is actually a workplace disease that continues with the start of the working life. It causes great damage not only to individuals but also to organizations, society and national economy. In this study, the effect of total quality management (TQM) understanding on mobbing is tried to be revealed. It was concluded that total quality management positively influenced mobbing in the study, which included 350 participants. In the study, it was also found that the total quality management score differed significantly according to gender, educational status, position and working time in the institution, and accordingly, the scores of women, Master-Doctorate-Doctorate scores, Assistant-Manager scores and scores of 16 years and above were higher.