Yerel yönetimlerde insan kaynakları motivasyonunu yönlendiren faktörlerin incelenmesi ve yerel yönetimlerde bir araştırma
Investigation of the factors directing human resources motivation in local governments and a research in local govenrments
  1. Tez No: 631482
  2. Yazar: MİTHAT GÖKTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel yönetim, insan kaynakları, motivasyon, verimlilik, Local government, human resources, motivation, productivity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Yerel yönetimler kendi içlerinde sorumluluklarına göre il özel idareleri, köy yönetimleri, belediyeler ve büyükşehir belediyeleri olarak örgütlenmiş kurumlardır. Bu kurumlar sorumlu oldukları il, ilçe, köy sınırları içerisinde yaşayan vatandaşların sağlık, spor, barınma, temizlik, çevre düzeni, iskan, doğanın korunması, kültür, sanat, turizm, ilk ve ortaöğretim kurumlarının yapım onarımı, acil yardım, kurtarma hizmetleri, hizmetlerin duyurulması, halkın ihtiyaçlarının giderilmesi, güvenlik ve birlik oluşturmak, öğrenci ve kulüplere destek vermek, şehir içi trafik düzenlemeleri yapmak, ruhsat vermek, ulaşım ve toplu taşıma hizmetlerini planlamak, sosyal alan tesisleri yapmak, doğal afetler ile ilgili planlar yapmak, vb. görevleri bulunan örgütlerdir. Yerel yönetimlerin istenilen verimlilikte performans göstermeleri için gerekli fiziksel ve ekonomik şartların sağlanmasının yanında insan kaynaklarının bu enstrümanları verimli kullanması motivasyonları ile doğrudan ilişkilidir. Bu noktadan hareketle yapılan çalışmanın amacı; yerel yönetimlerde çalışan personelin motivasyon düzeylerini ölçerek verimli çalışmalarını saptamaktır. Yapılan bu çalışmada yerel yönetimlerin yapıları ve işleyişleri, insan kaynakları ve yönetimi, motivasyon ve motivasyon-verimlilik ilişkisi teorileri teorik olarak incelenmiştir. Bu teorik araştırmalardan hareketle yerel yönetimlerde insan kaynakları motivasyonunu etkileyen faktörlerin incelendiği bir anket çalışmasına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Local governments are institutions organized as special provincial administrations, village administrations, municipalities and metropolitan municipalities according to their responsibilities. These institutions are responsible for the health, sports, shelter, cleaning, environmental order, housing, nature protection, culture, art, tourism, construction and repair of primary and secondary education institutions, emergency aid, rescue services, announcement of services for citizens living within the borders of the province, district, village they are responsible for. , meeting the needs of the people, creating security and unity, supporting students and clubs, making urban traffic regulations, issuing licenses, planning transportation and public transportation services, making social area facilities, making plans for natural disasters, etc. organizations with a mission. In addition to providing the necessary physical and economic conditions for local governments to perform at the desired efficiency, the efficient use of these instruments by human resources is directly related to their motivation. From this point of view, the aim of the study is; The aim is to determine the efficient work of the personnel working in local governments by measuring their motivation levels. In this study, the structures and functioning of local governments, human resources and management, motivation and motivation-productivity relationship theories were examined theoretically. Based on these theoretical researches, a survey study examining the factors affecting human resources motivation in local governments was included.