İbrahim Yıldırım'ın romanlarında delilik
Madness in İbrahim Yıldırım's novels
  1. Tez No: 631483
  2. Yazar: GÜL NİHAL KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHANUR GARAN GÖKŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk edebiyatı, roman, İbrahim Yıldırım, delilik, saplantı, aşk, yaratıcılık, ölüm, intihar, cinayet, Turkish literature, novel, İbrahim Yıldırım, insanity, obsession, love, creativity, death, suicide, murder
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada İbrahim Yıldırım'ın romanları delilik bağlamında incelenmiştir. Romanların en öne çıkan konusu olan delilik ele alınmıştır. Yazarın deliliği konu edinme şekli açıklanırken psikoloji biliminden yararlanılmıştır. Çalışmanın girişinde yazarın hayatından ve sanatından kısaca söz edilmiş, yararlanılan kaynaklar verilmiştir. İki bölümden meydana gelen tezin ilk bölümünde“Delilik nedir?”“Edebiyatta delilik nasıl ele alınmıştır?”,“Türk edebiyatında deliliği konu alan eserler nelerdir?”sorularına cevap aranmıştır. İkinci bölümde ise“İbrahim Yıldırım'ın Romanlarında Deliliğin İncelenmesi”ana başlığı altında“Delilik ve Yaratıcılık”,“Delilik ve Ölüm”,“Delilik ve Aşk”başlıkları yer almıştır ve deliliğin aşkla, ölümle, yaratıcılıkla ilişkisi incelenmiştir. Sonuçta da İbrahim Yıldırım'ın romanlarında deliliğin işlenişiyle ilgili değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, İbrahim Yıldırım's novels were examined in the context of insanity. Madness, which is the most prominent subject of the novels, is discussed. The science of psychology was used while explaining the author's approach to madness. At the beginning of the study, the life and art of the author are briefly mentioned and the sources used are given. In the first part of the thesis, which consists of two parts,“What is madness?”Answers were sought to the questions of“How is madness handled in literature?”, What are the works on madness in Turkish literature? In the second part, the titles of“Madness and Creativity”,“Madness and Death”,“Madness and Love”were included under the main title of“Examination of Madness in İbrahim Yıldırım's Novels”and the relationship of insanity with love, death and creativity was examined. As a result, evaluations were made about the treatment of madness in İbrahim Yıldırım's novels.