Havacılık endüstrisinde blockchain teknolojisinin potansiyelini keşfetmek
Discovering the potential of blockchain technology in the aviation industry
- Tez No: 631501
- Danışmanlar: DR. SEÇİL GÜRÜN KARATEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji, Blockchain, Havacılık Endüstrisi, Technology, Blockchain, Aviation Industry
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Blockchain teknolojisi, kurumsal yapıların işleyişlerinde bulunan sorunlar ve global kriz ile beraber bir kere daha sarsılmakta olan güvene paralel olarak meydana gelmektedir. Yeni bir sistem sunmasından dolayı blockchain teknolojisi önemli ve dikkat çeken bir alandır. Blockchaine benzemekte olan pek çok teknolojinin geliştirilmesi için çabalanmıştır. Merkezi sistemlere karşı gücün dağınık bulunduğu daha güvenilir ve özgür bir veri ağı modelinin oluşturulmaya çabalanması, bu teknolojilerin ortak özeliği olarak karşımıza çıkmaktadır. Buradan hareketle merkezi kurumlara karşı bulunan güvensizlik ve işleyişte olan sorunların daha önceden fark edildiği ve değiştirilmesi için uğraşıldığı anlaşılmaktadır. Bu teknoloji, bir merkeze bağlı olmadan kriptografi kullanılarak ve veri blokları şeklinde zincirlenmesi modeli ile meydana getirilmektedir. Güvenilir olmaları ise söz konusu teknolojilerin en mühim noktalarıdır. Var olan sistemlere kıyasla blockchain teknolojisinin değer, veri ya da öteki bilgilerin muhafaza edilmesi ve transferinin sağlanmasında daha kullanışlı olması söz konusudur. Blockchain teknolojisi, bilhassa havacılık sektöründe önemli değişimleri sağlamıştır. Havacılık sektöründe blockchain teknolojilerinin ele alınması bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu araştırmada yalnızca literatür taraması kapsamında elde edilen verilerden faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Blockchain technology occurs in parallel with the problems in the functioning of corporate structures and the trust that is being shaken once again with the global crisis. Blockchain technology is an important and attention-grabbing field because it offers a new system. Efforts have been made to develop many technologies similar to blockchain. The common feature of these technologies is the effort to create a more reliable and free data network model where the power is dispersed against central systems. From this point of view, it is understood that the distrust towards the central institutions and the problems in operation were noticed before and efforts were made to change them. This technology is created by using cryptography without being connected to a center and by chaining it in the form of data blocks. Being reliable is the most important point of these technologies. Compared to existing systems, blockchain technology is more useful in maintaining and transferring value, data or other information. Blockchain technology has brought significant changes, especially in the aviation industry. The aim of this study is to consider blockchain technologies in the aviation industry. In this study, only the data obtained within the scope of literature review was used.