Türkiye'nin Suriye iç savaşı'nda Rusya ile ilişkileri
Turkey's relationship with Russia during Syria civic war
- Tez No: 631596
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AŞKIN İNCİ SÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Rusya, Türkiye-Rusya İlişkileri, Suriye, Suriye İç Savaşı, Turkey, Russia, Turkey-Russia relations, Syria, Syrian Civil War
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırmanın konusunu Türkiye'nin Suriye İç Savaşı'nda Rusya ile ilişkileri ve bu ilişkilerin tarihi süreçteki analizi oluşturmaktadır. Öncelikle bu iki devletin siyasi tarihi daha çok komşuluk ilişkileri çerçevesinde şekillenmiştir. Komşu olan bu iki devlet bazı zaman amansız mücadelelerle karşı karşıya gelmiş, bazı zamanlar da görülmemiş bir dostluğa imza atmışlardır. Siyasi boyuttaki ilişkilerin öncelik taşıdığı bu komşuluk ilişkisinde ekonomik ve kültürel değerler de siyasi ilişkiler paralelinde ilerleyerek günümüze kadar gelmiştir. İki büyük imparatorluğun ardılı olarak uluslararası sahnede boy gösteren bu devletler köklü bir geçmişe sahip olmakla birlikte bugün Avrasya coğrafyasında yeni projeler ve yönelimlerle dinamik bir ilişki sürecini yansıtmaktadırlar. Günümüzde değişen dengeler sebebiyle Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkiler çok önemli bir boyut kazanmıştır. Özellikle son dönemlerde Rusya'nın“küresel bir güç olma”talebi, Suriye İç Savaşı ekseninde ortaya çıkan sorunlar, enerji hatlarının kurulması ve liderler arasında geliştirilmiş diyalog süreci Rusya ile ilişkilerin daha çok önem kazanmasına zemin hazırlamıştır. Rusya'nın jeopolitik ve jeostratejik bir noktada bölgesel ve küresel güç olma potansiyeline sahip sınır komşumuz olması, Türk-Rus ilişkilerinin Suriye İç Savaşı bağlamında yakınlaşma ve uzaklaşma süreçlerinin bir arada yaşanmasına neden olmuştur. Bununla birlikte Suriye ile kurulan ilişkiler direkt olarak Rusya ile olan ilişkileri etkilemekte olup iki devlet arasındaki ilişkiler çıkarlar doğrultusunda şekillenmektedir. Bu bağlamda yapılan çalışma Suriye üzerinden ve bölgeye müdahale eden aktörlerin etkisiyle birlikte devletlerin birbirlerine karşı kurduğu stratejik politikalar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this research is the Turkey's relationship with Russia during Syria Civil War and the historical analysis of this relationship. First of all, the political history of these two states has been shaped mostly within the framework of neighborhood relations. Sometimes they have signed an unprecedented friendship. In this neighborhood relationship, where the relationship in the political dimension has priority, economic and cultural values have progressed in parallel with political relations. These states, which appear on the international scene as the successors of two great empires, reflect a changing relationship with new projects and trends in the Eurasian area today, which has a long history. Changing balances in the current relations between Turkey and Russia have gained a very important dimension. Recently, Russia's Global Strengthening Demand, the problems arising in the axis of the Syrian crisis, the direction of the energy lines and the dialogue process between the leaders have prepared the ground for the relations with Russia to gain more importance. The fact that Russia is our border neighbor is a geopolitical and geostrategic Turkish - Russian relations in the context of the Syrian civil war have experienced a process of convergence and divergence. Relations established with Syria directly affect relations with Russia, and relations between the two states continue with the approval of interests. In this context, the study examined the strategies and policies of the state against the three through Syria.